Londoni elemzők: lassul a világgazdasági növekedés

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 07. 11:22

Londoni pénzügyi elemzők szerint lassuló világgazdasági aktivitásra, ugyanakkor még így is tisztes növekedésre utalnak a tavalyi évzáró globális mérőszámok.

fold

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport minden hónapban közzéteszi a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozóipari és szolgáltatási szektorainak aktivitási adataiból képzett saját, összesített beszerzésimenedzser-indexét (BMI), amelyet kivetít a világgazdaság egészére. Decemberről szóló, szerda este ismertetett kimutatásában a ház közölte, hogy az általa kiszámított összágazati kibocsátási mutató a múlt hónapban 0,7 ponttal 52,9-re csökkent.

A JP Morgan szakértői szerint az általuk kimutatott decemberi kompozit BMI-mutató éves szintre vetítve 2,7 százalékos pillanatnyi globális GDP-növekedésnek felel meg.

A ház által a fejlett piaci térségre külön kiszámolt összesített BMI-mutató decemberben 0,8 ponttal 53,8 pontra csökkent, de ezen belül az amerikai gazdaság összágazati aktivitási mérőszáma 1,9 ponttal 54 pontra süllyedt, ami tizenkét havi mélypont.

A JP Morgan elemzőinek modellszámításai szerint az amerikai hazai össztermék éves szintre kivetített növekedése a tavalyi negyedik negyedévben nem sokkal haladhatta meg az 1 százalékot.

A feltörekvő régió összesített aktivitási jelzőszáma 0,6 ponttal 49,5-re csökkent decemberben, vagyis a növekedés és a visszaesés elméleti mezsgyéjének tekintett 50-es érték alatt járt.

Oroszország BMI-indexe például meredek, 2,6 pontos eséssel már csak 47,8 volt. A JP Morgan elemzői szerint ez összhangban van több más olyan mérőszámmal, amelyek arra vallanak, hogy az orosz GDP-érték visszaesett a tavalyi utolsó negyedévben.

Más nagy londoni házak előrejelzései szerint az orosz gazdaságot az olajárak zuhanása várhatóan az idei év egészében is recesszióban tartja.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászai új tanulmányukban közölték: számításaik szerint minden 10 dollárnyi olajáresés éves szintre vetítve 25 milliárd dollár exportbevételtől fosztja meg Oroszországot. Ez az orosz hazai össztermék valószínű tavalyi nominálértékének 2 százalékával egyenlő.

A cég elemzői az idei évre több forgatókönyvet is kidolgoztak. Az egyik szerint a nyersolaj árfolyama 2016-ban a 35 dollár körüli legutóbbi mélypont közelében marad. A ház modellszámításai szerint ebben az esetben az orosz exportbevételek 55 milliárd dollárral zuhannának, a GDP-érték pedig 1,5 százalékkal visszaesne, vagyis az orosz gazdaság 2015-höz hasonlóan az idei év egészét is recesszióban töltené.

A Capital Economics londoni közgazdászai felvázoltak egy még szélsőségesebb szimulációt is, amelyben az átlagos olajár az idén 25 dollár lenne hordónként. A ház számításai szerint ez 80 milliárd dolláros exportbevétel-kiesést és 3 százalékos GDP-csökkenést okozna az orosz gazdaságban, a hazai össztermék 8 százalékára duzzadó államháztartási hiány mellett. (MTI, Kertész Róbert)

Kapcsolódó cikkeink