Lezárult az idei mobil-visszagyűjtő kampány az Auchanban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 06. 21. 11:19

Az Auchan Magyarország idén is csatlakozott a KÖVET Egyesület, a Jane Goodall Intézet és a Védegylet Egyesület „Passzold Vissza, Tesó!” mobiltelefon-visszagyűjtő kampányához. A vásárlóknak április 22-e és május 22-e között egy hónapig volt lehetőségük leadni a feleslegessé vált mobilokat és egyéb eszközöket az összes Auchan áruházban. A kampány során közel 3 ezer újrahasznosításra váró kisméretű elektronikai terméket gyűjtött vissza a boltlánc. 

Az eszközökből az újrahasznosítás során 17-féle fémet lehet visszanyerni

Az idei Passzold Vissza, Tesó! kampány célja ismét a lakosság birtokában felhalmozódott kisméretű elektronikai hulladék mennyiségének csökkentése volt.  A gyűjtés keretében a régi nyomógombos vagy okos mobilkészülékeken kívül tableteket, akkumulátorokat, fülhallhatókat, kábeleket, régi GPS eszközöket, töltőket és egyéb elektronikai eszközöket is fogadtak az Auchan áruházakban kihelyezett gyűjtődobozokba. Az egy hónapos kampány során közel 3 ezer használt elektronikai eszköz gyűlt össze, aminek nagy része töltő volt, mobilkészülék és akkumulátor. 

Az eszközökből az újrahasznosítás során 17-féle fémet lehet visszanyerni, többek között nemesfémeket, amelyeknek a bányászata a legkevésbé sem környezetkímélő. A begyűjtött használt elektronikai eszközöket, kábeleket, töltőket gondos szétválogatás után az Inter-Metal Recycling Kft. telephelyére szállítják. A beérkezést követően a mobiltelefonok akkumulátorát eltávolítják, és típus szerint szétválogatva átadják a RE’LEM Nonprofit Kft.-nek, akik gondoskodnak az újrahasznosításról. A maradék telefontesteket kohászati újrafeldolgozás céljából egy belgiumi üzembe szállítják, ahol az elektronikai ipar számára etikus nyersanyagot hoznak létre a körkörös gazdaság elvén alapulva. 

Az újrahasznosításról bővebb információ itt olvasható. 

Kapcsolódó cikkeink