Lezárult a tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés: közel két tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból
Március 24. és április 18. között zajlott az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinált. A húsvéti időszakhoz kapcsolódva a vizsgálatok főként az ünnepi asztalra kerülő élelmiszerekre koncentráltak. Az akció során összesen közel 2 tonna nem megfelelő minőségű termék forgalomból történő kivonására, valamint 5 millió forint bírság kiszabására került sor – írja az Agrárszektor.

A sütőipar problémás terület
A tavaszi ellenőrzési időszakban a Nébih irányításával a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek hatósági ellenőrei 482 vizsgálatot végeztek el. A fókusz a húskészítményekre, sütő- és édesipari termékekre, valamint a tojáscsomagolókra és borászati termékek forgalmazására irányult. A leggyakoribb problémák higiéniai hiányosságokból, valamint a termékek élelmiszerkönyvi és gyártmánylapi előírásoknak való meg nem feleléséből adódtak.
Hol találtak szabálytalanságokat?
-
166 húskészítmény-előállítónál,
-
139 sütőipari üzemben,
-
55 édesipari gyártónál,
-
73 tojáscsomagoló létesítményben,
-
49 borászati forgalmazóhelyen folytak ellenőrzések.
Az akció során:
-
5 alkalommal figyelmeztetéssel éltek a hatóságok,
-
38 esetben eljárás indult,
-
4 létesítménynél (2 húskészítmény- és 2 sütőipari üzemben) korlátozták a tevékenységet.
Az ellenőrök 48 élelmiszertételt, összesen 1879 kilogrammnyi mennyiségben vontak ki a forgalomból, jellemzően lejárt szavatosságú, vagy nem nyomonkövethető alapanyagok és termékek miatt.
A sütőipar a legproblémásabb terület
A feltárt hiányosságok elsősorban a sütőipari üzemeknél voltak jelentősek, ahol gyakoriak voltak a higiéniai problémák, valamint a gyártmánylapnak és az élelmiszerkönyvi előírásoknak való meg nem felelés. Ezzel szemben az édesipari létesítmények és a tojáscsomagolók jellemzően megfelelő működést mutattak, csak kisebb szabálytalanságokat tártak fel. A borászati termékek, különösen a külföldi borok és gyöngyözőborok ellenőrzése pozitív képet mutatott.
Kapcsolódó cikkeink
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári Nébih-ellenőrzések első szakasza
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A…
Tovább olvasom >Megérkeztek a nyári ellenőrzések első szakaszának eredményei
Lezárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági…
Tovább olvasom >Paradicsom, a sokoldalú alapanyag – tartósítsuk biztonságosan a Nébih ajánlásával
A paradicsomot a gasztronómia egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapanyagaként tartják…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kezdő vállalkozóknak indít díjmentes képzést a Kamara
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a területi kamarák közreműködésével…
Tovább olvasom >Rekord magasságba szökött a svájci Lidl sajtexportja tavaly
Tizenöt éves fennállásának legerősebb évét zárta a svájci Lidl sajtexport…
Tovább olvasom >Alkoholmentes sörbe invesztál Robbie Williams
Robbie Williams személyében befektetőt kapott az ausztrál Heaps Normal alkoholmentes…
Tovább olvasom >