Kevésbé érzékenyek lennének a kórokozókra a növényi alapú húsalternatívák?
Az USDA jelentése szerint sok fogyasztó úgy gondolja, hogy a növényi alapú húsalternatívák nem hordoznak ugyanolyan kórokozó-kockázatot, mint a húsok. A növényi alapú húsalternatívák mögötti növekedés részben a téves élelmiszerbiztonsági aggályoknak tudható be.

A grillezésben még a húsok vezetnek ugyan, de egyre növekszik a növényi alapú húsalternatívák fogyasztása is
Ez az USDA egyik bejegyzése szerint, amely szerint bár a hús dominál a grillezésben, a növényi alapú kategória részben annak köszönheti sikerét, hogy kevésbé érzékeny az olyan kórokozókra, mint az E. coli és a Salmonella.
„Sok fogyasztó úgy gondolja, hogy a növényi alapú élelmiszerek minimálisan feldolgozottak, egészségesebbek és táplálkozási szempontból jobbak, mint az egyébként hasonló állati alapú társai” – mondta John Luchansky, az Agricultural Research Service (ARS) élelmiszerbiztonsági és intervenciós technológiákkal foglalkozó kutatási részlegének vezető tudósa.
Ahogy Luchansky kifejtette, bár a növényi alapú hús minősége javult, az ilyen élelmiszerek mikrobiális kórokozóival kapcsolatos biztonságosságáról kevés vagy egyáltalán nincs adat.
A fogyasztók általában (és helyesen) nyersnek tartják a húsalapú hamburgert, amit fogyasztás előtt meg kell készíteni. Ezzel szemben viszont sokan úgy gondolják, hogy a növényi alapú hamburgerek nem nyersek, mert növényi anyagokat tartalmaznak, és egyes növények nyersen is fogyaszthatók.
„A valóságban a növények néha nagy mennyiségben hordozhatnak élelmiszer-eredetű kórokozókat, ezért a növényi alapú hamburgereket ugyanúgy kell tekinteni és kezelni, mint például a nyers darált marhahúst” – mondta Luchansky kutatópartnere, Anna Porto-Fett mikrobiológus.
„Ha betartja a „négy C az élelmiszerbiztonságért” előírásait, amelyek főzés/cooking (160 °F), tisztaság/clean, kereszt-szennyeződés mentesség/don’t cross contaminate és a hűtés/chill, akkor jelentősen csökkentheti – de még így sem küszöbölheti ki – az élelmiszer-eredetű betegségek kockázatát” – mondta Porto.
Kapcsolódó cikkeink
Megindult a grillszezon: több mint 300 grill- és bográcstermék érhető el a Kifli.hu-n
Májusban a változatos időjárás ellenére is berobbant a grillszezon: a…
Tovább olvasom >Erősen indul a grillszezon a Lidlnél
A Lidl Magyarország több mint 60 típusú és ízesítésű frisshússal és…
Tovább olvasom >Grillszezon a PENNY-ben: még több íz, még nagyobb választék 2025-ben!
Ahogy beköszönt a jó idő, egyre többen gyűlnek össze a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >A német kiskereskedelmi forgalom csökkent áprilisban havi szinten
Németországban reálértéken 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban havi…
Tovább olvasom >