Kevésbé érzékenyek lennének a kórokozókra a növényi alapú húsalternatívák?
Az USDA jelentése szerint sok fogyasztó úgy gondolja, hogy a növényi alapú húsalternatívák nem hordoznak ugyanolyan kórokozó-kockázatot, mint a húsok. A növényi alapú húsalternatívák mögötti növekedés részben a téves élelmiszerbiztonsági aggályoknak tudható be.

A grillezésben még a húsok vezetnek ugyan, de egyre növekszik a növényi alapú húsalternatívák fogyasztása is
Ez az USDA egyik bejegyzése szerint, amely szerint bár a hús dominál a grillezésben, a növényi alapú kategória részben annak köszönheti sikerét, hogy kevésbé érzékeny az olyan kórokozókra, mint az E. coli és a Salmonella.
„Sok fogyasztó úgy gondolja, hogy a növényi alapú élelmiszerek minimálisan feldolgozottak, egészségesebbek és táplálkozási szempontból jobbak, mint az egyébként hasonló állati alapú társai” – mondta John Luchansky, az Agricultural Research Service (ARS) élelmiszerbiztonsági és intervenciós technológiákkal foglalkozó kutatási részlegének vezető tudósa.
Ahogy Luchansky kifejtette, bár a növényi alapú hús minősége javult, az ilyen élelmiszerek mikrobiális kórokozóival kapcsolatos biztonságosságáról kevés vagy egyáltalán nincs adat.
A fogyasztók általában (és helyesen) nyersnek tartják a húsalapú hamburgert, amit fogyasztás előtt meg kell készíteni. Ezzel szemben viszont sokan úgy gondolják, hogy a növényi alapú hamburgerek nem nyersek, mert növényi anyagokat tartalmaznak, és egyes növények nyersen is fogyaszthatók.
„A valóságban a növények néha nagy mennyiségben hordozhatnak élelmiszer-eredetű kórokozókat, ezért a növényi alapú hamburgereket ugyanúgy kell tekinteni és kezelni, mint például a nyers darált marhahúst” – mondta Luchansky kutatópartnere, Anna Porto-Fett mikrobiológus.
„Ha betartja a „négy C az élelmiszerbiztonságért” előírásait, amelyek főzés/cooking (160 °F), tisztaság/clean, kereszt-szennyeződés mentesség/don’t cross contaminate és a hűtés/chill, akkor jelentősen csökkentheti – de még így sem küszöbölheti ki – az élelmiszer-eredetű betegségek kockázatát” – mondta Porto.
Kapcsolódó cikkeink
Grillszezon a PENNY-ben: még több íz, még nagyobb választék 2025-ben!
Ahogy beköszönt a jó idő, egyre többen gyűlnek össze a…
Tovább olvasom >Így alakul a PENNY nyitvatartása május elsején
Május elsején a PENNY üzletei zárva tartanak, a hét többi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Gulyáságyúval és tacskófutammal indul a food truck szezon
Több száz éves „food truckok” érkeznek a Kincsem Parkba –…
Tovább olvasom >Miért fizetünk többet a reggeli koffeindózisért?
Azt gondolom, kevesen tudunk sikeresen elkezdeni egy átlagos napot egy…
Tovább olvasom >Táblás KitKat csokoládékat dob piacra a Nestlé Romániában
A Nestlé új, 99 grammos KitKat táblás csokoládékat vezetett be…
Tovább olvasom >