Lesz elég, jó minőségű vetőmag, de drágábban

Szerző: STA Dátum: 2022. 08. 27. 12:44

Az aszály mindent felülír, még a vetőmagokra vonatkozó, kötelezően betartandó paramétereket is. Polgár Gábort, a Vetőmag Szövetség ügyvezető igazgatója beszélt erről.

A vetőmagokkal és minőségbiztosításukkal kapcsolatos hazai szabályozás sokkal szigorúbb, mint az EU előírásai (Fotó: Pixabay)

A vetőmag-előállítóknak az idei szezonban nemcsak a betakarított termés alacsony szintjével, hanem az aszály miatti minőségi problémákkal is szembesülniük kell, ezért a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kérésére az agrártárca módosította a vetőmagokra vonatkozó rendeletet. Eszerint az idei évben betakarított kalászos vetőmagok minősítésénél nem kell alkalmazni a rostaméret és a hozzá kapcsolódó áthullási követelményeket. A szövetség szerint ezzel elkerülhető, hogy vetőmaghiány alakuljon ki – jelent meg korábban a Vetőmag Szövetség által kiadott sajtóközleményben.

A döntés hátteréről, a következő mezőgazdasági évre vonatkozó előrejelzésekről kérdezte az Agroinform Polgár Gábort, a Vetőmag Szövetség ügyvezető igazgatóját.

A vetőmag előállítás és -forgalmazás szigorú követelményein hogyan lehet ilyen egyszerűen könnyíteni?

Polgár Gábor: A könnyítés csak a magméretre vonatkozik. Ez egy speciális nemzeti követelmény, ami az EU-s joganyagban nincs benne, tehát a hazai előírás szigorúbb, mint az EU-s követelményrendszer, ezért volt egyáltalán lehetséges, hogy a minisztérium felmentést adjon, és ne kelljen hozzá brüsszeli engedélyt kérni.

A teljes cikk itt olvasható…

Kapcsolódó cikkeink