Néhány kevésbé közismert tény a vendéglátóhelyek NAV-ellenőrzésével kapcsolatban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 04. 26. 09:20

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének áprilisi közgyűlésén vendégként részt vett dr. Minya Mihály, a NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója, aki kérdésekre válaszolva elmondta:
– A megrendelő által hozott jövedéki termékek felszolgálása rendezvényeken (esküvőkön) semmilyen formában nem megengedett! Az üzletben kizárólag számlával igazolható beszerzésű jövedéki termékek lehetnek, semmiféle külön szerződéssel, egyéb módszerrel nem kerülhet az üzletbe idegen áru, jövedéki termék! A NAV-os ellenőrök csak azokat a számlákat tudják elfogadni, amelyek a működési engedély üzemeltetőjére szólnak.

Nehany kevesbe kozismert teny...

Az MVI elindít egy hivatalos eljárást a törvény megváltoztatására, hogy legalább a házi pálinkák esetében kivételt tegyenek, s egy bizonyos mennyiségig mégis engedélyezzék.
– Júliusban új, módosított jövedéki törvény lép életbe – kedvezőbb nem lesz! -, amit a változások miatt érdemes lesz figyelemmel kísérni!
– Az üzletek ellenőrzésekor, a pénztárrovancs esetén forintra egyeznie kell a pénztárgép által nyilvántartott bevétellel a pénztárnak. Ezért a borravalót továbbra is külön kell kezelni!
– Az aggályosnak található NAV-os ellenőrzések eljárásaival és az eljáró hatósági személyekkel szemben a vendéglátósok panasszal élhetnek, melyet a NAV minden esetben kivizsgál és írásban megválaszol.
A fenti kérdésekben az MVI állásfoglalás kéréssel fordult a NAV-hoz, a borravaló kezelésének ügyében pedig javaslatot fogalmazott meg az illetékes államtitkárnak.
A válaszokat megosztjuk olvasóinkkal.

Kapcsolódó cikkeink