Lenullázott reklámadó, szálláshelyek áfacsökkentése – itt a kormány új akcióterve

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 05. 30. 11:55

Új gazdasági akciótervében komoly  adócsökkenést jelentett be a kormány – írja a penzcentrum.hu.

Gazdasági lassulás várható a világban, a magyar kormány célja pedig, hogy megvédje a magyar gazdaság elért eredményeit. A legfőbb cél, hogy 2 százalékponttal megelőzzük az EU-s gazdaság átlagos növekedését – mondta Varga Mihály a kormányinfón. Kitarthat a dinamikus béremelkedés a miniszter szerint.

A legnagyobb sikert a kormány a munkahelyteremtés területén érte el Varga bevallása szerit, ezért érdemes olyan intézkedéseket hozni, amelyek a munkát terhelő összegeket csökkenti. A szociális hozzájárulási adó 2 százalékpontos csökkentése az egyik elem. Ennek 144 milliárdos hatása lehet, a következő évtől kb. 155 milliárd forint kiesést jelent ez majd. Ezzel összefüggő második pont a kisvállalati adó 13-ról 12 százalékra csökkentése – ez 2020 január elsején lép életbe.

A reklámadó 0 százalékra csökkenhet – ez jelentősen segíteni fogja a piac bővülését.

A szálláshelyek ÁFA-csökkentése is megtörténik 18 százalékról 5 százalékra. Be fog lépni egy 4 százalékos turizmus-hozzájárulás is, azaz egyszerre történik az adókulcs csökkentése és a támogatás elindítása is. Varga arra számít, hogy a verseny miatt a szolgáltatók nem nyelik le az áfacsökkentést, hanem az árak mérséklődni fognak. A támogatás célja, hogy a turizmushoz kerüljön vissza a pénz, hiszen jelenleg is problémát jelent a szálláshelyek biztosítása.

Varga elmondta, hogy a keresetek növekedési üteme változatlan maradhat a következő években, a kormánynak legalábbis ez a célja.

A miniszter elmondta azt is, hogy a 2020-as és 2021-es költségvetés fontos eleme, hogy közelítsünk a hiány nélküli költségvetéshez. Erre azért is kell felkészülni, mert lassulás várható a gazdaságban. A miniszter szerint rendelkezünk olyan tartalékokkal, amelyek tudják finanszírozni a jövőben életbe lépő intézkedéseket.

Az egészségügyi béremelés folytatódni fog 2020 január elsejétől, az orvosi béremelésekről ugyanakkor egyelőre nem beszélt Varga.

Varga Mihály elárulta, hogy az intézkedések nagy része nem csak az esetleges lassulási ciklusra vonatkozik, hanem Magyarország hosszútávú versenyképességét javítja. (penzcentrum.hu)

Kapcsolódó cikkeink