Legnagyobb ellenségünk Dr. Google – Dr. Zacher Gábor orvos a FutureTalks podcastban.

Szerző: Glázer Szilvia Dátum: 2023. 05. 16. 13:47

Szorongásainkat különböző függőségekkel küzdjük le, ma már nem csak a drog, hanem a virtuális világtól vagy a sorozatoktól való függőség is jelenthet problémát.

Járványszorongás, háborús szorongás, klímaszorongás, megélhetési szorongás- még folytatni lehetne a sort. Ezek közül lesznek, amelyek megerősödnek, lesznek olyanok is, amelyek maradnak, és talán lesz olyan, ami valójában el is fog tűnni. „Az egyetemi, főiskolai hallgatók több mint 50 százaléka szorong!” – mondja Dr. Zacher Gábor orvos, aki a legújabb FutureTalks podcastban beszélgetett Krizsó Szilviával. „A középiskolás fiatalok közül minden hetedik valamilyen közepesen súlyos mentális problémával küzd. Valahol egy idő után az ember megtelik ugyanis mindennel, megjelenhetnek bizonyos pszichés tünetek, illetve a szorongás mellett egy csomó más testi panaszok is előfordulhatnak, például egyre több olyan fiatal van, aki vérszegény, akinek leharcolt az immunrendszere, folyamatosan kisebb-nagyobb fertőzésekkel küzd, folyamatosan folyik az orruk, köhögnek, ez nem túlságosan biztató a jövő szempontjából.

A szakértő szerint egyébként többféle fajta szert használnak a mai fiatalok, egyrészt ott vannak az okos drogok – amelyek a tanulásban segítenek, a legszegényebb rétegeknél pedig a nagyon olcsó szintetikus füvek. „Nagyon érdekes például az a felmérés – tért ki rá Dr. Zacher Gábor – amelyben megnézték a szerhasználat és az iskolai végzettség közötti kapcsolatot. A droghasználók a legmagasabban és legalacsonyabban kvalifikáltak körül kerülnek ki túlnyomórészt. Utóbbiak esetében akár a 25-30 százalékot is elérheti a kábítószerfogyasztók aránya.” Egyrészt a legszegényebbek megélik a klasszikus pszichoszociális gettó élményt, amikor a fiatal azt látja, hogy már a nagyszülő is a drogokkal együtt él. De a leggazdagabbak körében is jelen van a drog, gondoljunk csak a multivilág menedzsereire, aki gyakorlatilag hétfő reggeltől-péntek délutánig ott van a munkahelyén, és csak a hétvége ad lehetőséget a lazításra, ilyenkor jön a pia, a buli,a szex és a drog. Egyébként Dr. Zacher Gánor szerint a Magyarországra jellemző 15%-os droghasználati arány nem kirívóan magas: „Bár ez lehet, hogy nőni fog. A világ túlnépesedésével párhuzamosan egyre inkább be leszünk szorítva az életterünkbe, marad a virtuális világ a drog, mint menekülési útvonal.” A teljesen új függőségek közé tartozik a szimulátor-függőség, a sorozatfüggőség is, amelyekről szintén beszélni kell.

Az orvostudomány egyébként az addiktológia területén is hihetetlenül fejlődik, például egyre fontosabb szerepet töltenek be a digitális fejlesztések.  Dr. Zacher Gábor hisz abban, hogy a mesterséges intelligencia segítheti az orvosokat, azonban jelenleg az egyik legnagyobb ellenfelük Dr. Google: „Amikor bejön a beteg, és ő már gyakorlatilag kész diagnózissal jön, ő már ugye a terápiát is tudja, szinte megmondja, hogy vele akkor mit is kell csinálni, és így tovább, és így tovább. És azért ez nagyon-nagyon nem jó. Mert a gondolkodó embert nem fogja tudni semmilyen virtuális egó helyettesíteni. Azt a fajta szintézist, ami a saját individuumnak a tapasztalatából, tudásbázisából összejött, ami alapján egy orvos valamit dönt, lehet, hogy 90 százalékban a mesterséges intelligencia is elő tudja hívni, de még mindig ott van a fennmaradó 10%.”

Kapcsolódó cikkeink