Legjobb gyakorlat az önszabályozásra: a söripar legújabb eredményei

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 06. 17. 00:02

“Felelős sörreklámozás önszabályozással” címmel jelentést adott ki az Európai Sörgyártók Szövetsége (BoE), amely az európai söripar önszabályozási gyakorlatát összegzi és értékeli az Európai Önszabályozó Szervezet (EASA) szakértőinek bevonásával.

A KPMG független tanúsításával megjelent tanulmány szerint a söripari önszabályozás erősödött Európa szerte, sőt, más iparágakhoz viszonyítva élenjáró gyakorlatnak számít. A Magyarországot is felölelő kutatás szerint a felelős reklámozás hazánkban is kiemelt fontosságú, a magyar söripar szereplői 2008. óta független külső testület bevonásával végzik a piac monitorozását és szabályozását.
Az Európai Sörgyártók Szövetsége 2007-ben azt az ígéretet tette az Európai Unió Alkohol és Egészség Fóruma előtt, hogy a sörgyártók önszabályozással biztosítják a társadalmi felelősségvállalás gyakorlati megvalósulását, felülvizsgálják és optimalizálják a kereskedelmi kommunikációs gyakorlatokat. A 2010 májusában napvilágot látott tanulmány bizonyítja, hogy az iparág megtartotta ígéretét és más iparágak számára is adaptálható, jó gyakorlatot valósított meg: hatékony önszabályozással sikeresen és eredményesen tud az iparág megfelelni a változó társadalmi elvárásoknak.
A Magyar Sörgyártók Szövetsége (MSSZ) is elkészített a hazai helyzetet bemutató jelentését az EASA és a BOE iránymutatásának megfelelően, mely szerepel a fenti közös anyagban.
Sivó Imre, a MSSZ elnöke kiemelte, hogy 2008 szeptembere óta az Önszabályozó Reklám Testülettel (ÖRT) megállapodva közösen zajlik a magyar söripar kereskedelmi kommunikációjának felügyelete. Az MSSZ tagvállalatai, a Borsodi Sörgyár Zrt., a Dreher Sörgyárak Zrt. és a Heineken Hungaria Zrt. magukra nézve kötelezőként elfogadják az ÖRT döntését. A sörgyárak saját ill. iparági kereskedelmi kommunikációs kódexükön felül az ÖRT kódex rendelkezéseit, amely külön fejezetben taglalja az alkoholtermékekre vonatkozó önszabályozást is magukra nézve kötelező érvényűnek tartják.
Kapcsolódó cikkeink