Lefékezte az ökotrendet a pandémia

Szerző: Budai Klára Dátum: 2021. 07. 22. 08:52

A mosószerek és az öblítők piacán régóta megfigyelhető ökotrendet tavasszal megtorpanásra kényszerítette a koronavírus-járvány. Az emberek számára fontosabb szemponttá vált a higiénia, ezért a fertőtlenítő hatás erőteljesebben befolyásolta a vásárlási döntéseket, mint a környezetvédelem. Mivel az emberek ritkábban látogatták a kereskedelmi egységeket, szívesebben választottak nagyobb kiszereléseket, ezért a hazai gyártók innovációi több más mellett idén a kiszerelések növelésére is irányultak.

Szerző: Budai Klára

Krubl Yvette-Procter&Gamble

Krubl Yvette
közép-európai vállalati
kommunikációs menedzser
Procter&Gamble

Krubl Yvette, a Procter&Gamble közép-európai vállalati kommunikációs menedzsere kifejti, hogy az utóbbi hónapokat erősen meghatározta a világjárvány, fel lehet osztani a járvány előtti, az első hullám alatti és a jelenlegi időszakra.

– Ha ezt a hatást megpróbáljuk kivenni a képletből, akkor nem tapasztaltunk nagy változást. Azonban a járvány áprilisban soha nem látott mennyiségi felhalmozást eredményezett, ami a mosószereket is érintette, hiszen a ruházat fertőtlenítése, a textilmaszkok mosása még erőteljesebben tört előre. A fogyasztók több időt töltenek otthon, több időt töltenek mosással, a textilneműk tisztításával, legyen az ruházat, ágynemű, lakástextilek – mutat rá Krubl Yvette.

A vállalatnál azt tapasztalják, hogy a diszkontok szerepének növekedése a járvány előtt is töretlen volt, a járvány ideje alatt pedig a hiperek előretörését érzékelték, aminek oka, hogy a fogyasztók kevesebb időt töltenek bevásárlással és azt kevés helyre koncentrálják. A szaküzletek felkeresése ezzel együtt csökkent.

Az öblítők piacáról szót ejtve megemlíti, hogy Magyarországon a Lenor márkacsalád stabilan őrzi első helyét a vásárlók szívében, ami az eladásokban is megjelenik.

Hajdu Ádám - Unilever

Hajdu Ádám
brand manager
Unilever Magyarország

Az Unilever Magyarország Kft. szakemberei úgy látják, az öblítőpiac 2020-ban az előző évekhez hasonlóan már csak értékben tudott növekedni, 8%-kal, mennyiségben azonban stagnált.

– A Coccolino márka értékben a piaci átlaghoz képest nagyobb ütemben gyarapodott, továbbá mennyiségben is sikerült 5%-ot növekednie az előző évhez képest – avat be Hajdu Ádám brand manager. Hozzáteszi: a csatornaadatok tekintetében továbbra is a diszkontok és a drogériák tudtak erősödni az előző periódushoz viszonyítva, mindeközben a hipermarketek tovább veszítettek részesedésükből.

Az öblítőpiacot még mindig a prémium márkák dominálják, a kereskedelmi és egyéb márkák részesedése folyamatosan ­csökken.

 

 

Környezettudatosság nagyban

Madari Szilvia - Flyfit

Madari Szilvia
ügyvezető igazgató
Flyfit

Madari Szilviától, a Flyfit Kft. ügyvezető igazgatójától azt is megtudjuk, hogy a 2019 év nagy előretörés volt az ökomosószerek terén, legalábbis ami Winnis márkájukat illeti. Mint mondja, ez a trend megmaradt még az idei év elején is, majd a pandémia időszakában kisebb fokú visszaesés jelentkezett. A fogyasztók többsége fertőtlenítő hatású vegyi árut vásárolt, az ökoszempont háttérbe szorult.

– Szerencsére azt mondhatom, hogy pár hónap elteltével a vevőink visszatértek, így ismét egy nagyon sikeres évet fogunk zárni – vetíti előre Madari Szilvia.

Az ügyvezető igazgató azt tapasztalja, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a nagy kiszerelések. Ennek oka nem csupán annak gazdaságossága, szerepet játszik benne a környezettudatos életmód is. Erre reagálva a Winnis termékcsaládot kibővítették a nagy, XXL kiszereléssel, ezen felül pedig termékeik koncentrátumok, így az adagolás is kisebb, mint régen volt.

– Az öblítők szegmensében is a szuper koncentrátum irányába mozdult el a piac, így kevesebb vizet kell felhasználni a gyártás során, kevesebb öblítőt kell elhasználni a mosásnál, és a szállítási költség is sokkal kevesebb – hangsúlyozza Madari Szilvia.

Tremmel Nóra - Brands and More

Tremmel Nóra
cégvezető
Brands and More Hungary

Tremmel Nóra, a Brands and More Hungary Kft. cégvezetője is megerősíti, hogy az ökoöblítők forgalma és azon belül a Green Emotion márkájuk is a piaci átlagnövekedést meghaladó ütemben bővül.

– A fogyasztók egyre tudatosabbak és keresik a bőr és környezetbarát termékeket, így a Green emotion öblítő is az eladásainkon belül az első helyen áll, mind növekedésben, mind eladott darabszámban – jelzi Tremmel Nóra.

Megfigyelése szerint minden csatornán belül az ökoszegmens hasonlóképpen bővül, és továbbra is fontos szerepet játszanak a bioboltok.

 

 

 

Mosószereknél a teljesítmény, öblítőknél az illat dönt

Szeredi Andrea-Herbow International

Szeredi Andrea
marketingmenedzser
Herbow International

– A Herbow termékcsalád követi azt a makrokörnyezeti trendet, amely az egészséges életmódot támogatja – tájékoztat Szeredi Andrea, a Herbow International Zrt. marketingmenedzsere. – A vegyi mosószerek alternatívájaként szolgáló, természetes eredetű mosószerek egyre növekvő szegmense hamarosan közel 10%-os részesedést tudhat majd magáénak. Modelljeink szerint 10 éven belül ennek akár a duplázása várható. A teljes üzleti potenciálunk elérése érdekében a jelenlegi alternatív mosószerek vásárlói bázisa mellett szeretnénk megcélozni a vegyi mosószerek kényelmi szegmensének egészségtudatosságra hajlamos vásárlóit is – teszi hozzá.

A fogyasztók preferenciáinak változását elemezve azt tapasztalja, hogy a szintetikus (hagyományos) kényelmi mosószer- (kapszula és gél) használókat az egyszerű, praktikus használat vezérli. Legfontosabb választási szempontjuk a hatékonyság. Esetükben a természetességet maximálisan felülírja a mosási teljesítmény.

– Bár erős a márkahűségük, de nyitottak az újdonság kipróbálására, azonban, ha az csalódást okoz, elfordulnak a terméktől. Az alternatív (természetes) mosószerhasználókat a természetességre való törekvés, a környezet- és bőrvédelem, valamint az olcsóbb mosás vezérli – nyilatkozza Szeredi Andrea.

Madari Szilvia az elhangzottakat azzal egészíti ki, hogy az árakcióra mindig érkezik reakció, egy kedvező ajánlattal új vevőket is lehet szerezni.

– Meg kell tanítani a fogyasztóknak, hogy a koncentrátumokból kevesebbet használjanak, hiszen ugyanolyan finom illatot érnek el vele a ruháknál – emeli ki a Flyfit Kft. ügyvezető igazgatója.

Emellett azt is fontosnak tartja megemlíteni, hogy a Winnis öblítők teljes mértékben lebomló csomagolóanyagban kerülnek forgalomba, vegán és hipoallergén termékek. Ezek a címkék már szinte alapkövetelmények az ökokategóriában. Aláhúzza: cégük az egész gyártási folyamatot úgy építette fel, hogy minden fázisa környezetkímélő legyen.

Lefékezte az ökotrendet a pandémia - Polctükör

A pozitív minősítés a minőség garanciája

Tremmel Nóra megjegyzi: az emberek egyre tudatosabban keresik a mosószereknél a hatékony, de mégis bőr- és környezetbarát termékeket.

– A Green Emotion egy öko-mosószercsalád, amely kizárólag természetes összetevőket tartalmaz, mint például a levendula- vagy rózsaolaj, újrahasznosítható energiaforrásokkal készül, és 100%-ban újrahasznosítható műanyag flakonban van. Az ökovásárlóknak fontos szempont a minősítés, és nagyon bíznak a minősítő intézetek minősítésében, ezek közül kiemelkedik a legszélesebb körben elfogadottabb ECO LABEL minősítő intézet, amely a Greene Emotion mosószereket is pozitívan minősítette, és felkerültek a listára – tájékoztat Tremmel Nóra.

Mosógéljeik levendula illóolajat és más növényi eredetű lebomló hatóanyagot tartalmaznak, amelyeket nem tesztelnek állatokon, foszfátmentesek, hipoallergének, nikkel és króm szempontjából teszteltek és kőolajszármazék-mentesek. Elmondása szerint a mosószereknél az utántöltők felé mozdul el a kereslet, melynek csomagolásához még kevesebb műanyagot használnak fel.

Öblítőválasztásnál a legfontosabb szempontnak ő is az illatot tartja. Green emotion jázmin illatú öblítőjük igen népszerű, olyan magas minőségű illatanyag van benne, hogy mosás után is hosszan illatosak a ruhák, ennek okán az újravásárlás is jelentős.

– Látjuk, hogy más gyártóknál a dizájnos megjelenés és az újabb illatvariációk viszik előre a piacot, mi nem annyira a külcsínre, inkább a belbecsre fókuszálunk. A mi vásárlóink végigolvassák az összetevőket is, a Green emotion hipoallergén, kobalt-, vezetőképesség-tesztelt, nem tartalmaz kőolajszármazékot, növényi eredetűek az összetevői, és környezetbarát/újrahasznosított csomagolásban áruljuk. A vevőink nyugodtak, hogy az egész nap hordott ruhából sem kerül esetlegesen káros kemikália a bőrükkel kapcsolatba – fejti ki Tremmel Nóra.

További tapasztalatuk, hogy az utántöltőjük forgalma dinamikusan nő. Csak nemrég indultak el ezzel a – ráadásul nagyobb – kiszereléssel, és rövid időn belül magas forgalmat értek el.

– Az is hozzátartozik a képhez, hogy egy olyan szűk réteg is megfigyelhető, amely egyáltalán nem használ öblítőt, maximum ecetet, illóolajat, termékeinkkel őket is szeretnénk megszólítani – egészíti ki a Brands and More Hungary Kft. cégvezetője.

Erősödő szempont a környezettudatosság

Krubl Yvette arról tájékoztat, hogy a régióban, így Magyarországon is a legnépszerűbb mosószerfajták közé tartozik a folyékony verzió. A választások során előtérbe kerülnek a multifunkciós termékek, amelyekkel nemcsak textileket, hanem egyéb felületeket is lehet tisztítani és fertőtleníteni.

– Korábban kevésbé népszerű termékek ismét az élvonalba kerültek, úgymint a mosóporok. A fogyasztók napjainkban leginkább a teljesítményt értékelik, és fontos szempont számukra az ár is. Az Ariel termékcsalád is rendelkezik bizonyos ruhadarabok különleges ápolási igényeit kielégítő (Ariel Active) termékfajtával, mely a sportruházatot ápolja, védi, teszi tisztává és hosszú távon fakulásmentessé, alaktartóvá – ismerteti Krubl Yvette.

A Procter&Gamble-nél minden fogyasztói igényt igyekeznek kielégíteni, legyen az érzékeny bőr, erősebb illat vagy éppen illatmentes verzió.

– A ruhák élettartamának megőrzése és így a környezetvédelemhez való hozzájárulás egyre nagyobb teret hódít, hiszen 100 évvel ezelőtt egy hölgy évi 1-2 ruhát vásárolt, majd azt 20 évig használta, míg manapság, évi 60 db-ot vásárolunk, melyeket évente maximum háromszor veszünk fel, így a ruhaneműk nagy többsége a szemétben végzi, és nagy százalékuk olyan anyagból készül, amelynek a lebomlási ideje nagyon hosszú. Mi amellett tesszük le a voksunkat, hogy a ruhákat meg lehet menteni, hiszen a háromszori viselés a fakulás és alakváltozás miatt következik be, ha ezen tudunk változtatni, akkor a hordási idő jelentősen megnövekszik, és enyhíteni tudjuk a Földre nehezedő nyomást – mondja Krubl Yvette.

– A fogyasztók öblítővásárlási szokásait legfőképpen az illat határozza meg. A második és a harmadik döntési szempont az ár és a kiszerelés mérete, a márkanév „csak” a negyedik helyen szerepel – osztja meg véleményét Hajdu Ádám.

Az Unilever Magyarország Kft. brand managere szerint az idei évben egyre inkább megjelent a környezettudatosság is, mint döntési tényező. A fogyasztók nagy hangsúlyt fektetnek a természetes összetevőkre, illetve az újrahasznosított csomagolásra.

– A természetesség mellett a Sensitive szegmens is jelentősen megerősödött, egyre többen keresnek parfümmentes, bőrgyógyászok által tesztelt öblítőt, amit érzékeny bőrűek is használhatnak. A kategória fogyasztói egyértelműen nyitottak az újdonságra, szeretik kipróbálni a különleges illatokat, variánsokat, azonban jelentős részük a jól bevált, kedvenc illatot keresi a boltok polcain – tudjuk meg Hajdu Ádámtól.

Innovációk kiszerelésvonalon

A Herbow International Zrt. portfóliójában a legnagyobb forgalmat az általánosan színes ruhákra kifejlesztett (Color harmony) zöld tea illatú és (Pure nature) illatmentes folyékony mosószereik generálják. Termékeik különlegessége, hogy alapanyaga az egyedi, kíméletes hideg sajtolási eljárással kinyert mosódió-extraktum.

Németh Ottó - Herbow International

Németh Ottó
ügyvezető igazgató
Herbow International

– Az 1000 ml-es kiszerelésű mosószereink 33 mosásra elegendők, és a megfelelő mennyiségű mosószer adagolását praktikus pumpás adagoló segíti. A kimagasló mosóhatást növényi összetevőkkel és bioenzim felhasználásával érjük el. Nem tartalmaznak mesterséges illatanyagokat, és 100% vegán termékek – vázolja Németh Ottó ügyvezető.

A speciális kezelésű textíliák mosására fejlesztették ki fehér, illetve fekete mosószereiket, melyek mesterségesszínezék- és optikaifehérítő-mentesek. Forgalmat tekintve az arányuk együttesen kb. 40%.

– Gyorsan reagálva a fogyasztói igényekre, 2020 áprilisában bevezettük folyékony mosószereink 5000 ml-es családi kiszerelését, amely nagy sikert aratott vásárlóink körében, és népszerűsége azóta is töretlen. A jövő évben szeretnénk megoldást kínálni vásárlóink számára a családi kiszerelésű mosószerek csomagolásának visszaváltására, hogy tovább csökkentsük a környezeti terhelést. Emellett új formulák és illatvariánsok szerepelnek terveink között. Közületi Herbow Professional üzletágunk elindításával a közületi partnerek számára nyújtunk komplex megoldásokat, és teljes körű szaktanácsadással segítjük őket – avat be Németh Ottó.

Az Unilever Magyarország Kft. öblítőkínálatában a legnépszerűbb Coccolino-illatok továbbra is a Blue Splash, illetve a Sensitive variánsok, kiszerelésben pedig a fogyasztók egyértelműen a 1,5 liternél nagyobb méreteket kedvelik leginkább.

– Az idei évben tovább bővítettük a Coccolino Perfume Deluxe termékcsaládot az új Aqua Bloom illattal, ezen felül a kedvenc Coccolino illatok már 3 literes kiszerelésben is elérhetőek az ősztől. A továbbiakban szeretnénk meglepni a fogyasztókat egy rendkívül egyedi limitált szériával is, különleges illatok, különleges csomagolásban – jelzi Hajdu Ádám, brand manager.

Megújuló formulák

A Procter&Gamble számos újdonsággal készül a következő időszakban. Többek között egy új, úgynevezett aqua por mosószert mutatnak be, amely krémesebb állagú és szuper gyors feloldódású lesz.

– Ikonikus öblítőverziónk a Lenor Tavaszi ébredés évek óta megkérdőjelezhetetlenül az első számú Lenor termékünk. Erős térhódítást látunk a Lenor Parfumelle és különösen a Gold Orchid (Arany Orchidea) verzióknál is, melyek elsősorban olyan fogyasztóknál sikeresek, akik az érzékekre ható termékeket keresik – tudjuk meg Krubl Yvette-től, aki azt is elárulja, hogy a Lenor márkacsalád folyamatosan megújul, minden évben újdonságokkal jelentkeznek a piacon.

– Az utóbbi 12 hónapban megújítottuk a termékek alapját adó formulát, mely a Lenor eddigi legjobb frissességet biztosító technológiáját mutatta be. 2020 szeptemberében mutattuk be a kollekció 3 új illatverzióját, amelyekkel minden bizonnyal sok új hű fogyasztót nyerünk. Természetesen 2021-ben sem tétlenkedünk, már dolgozunk számos újdonságon, amelyek új formulákat, még hosszabban tartó frissességet és érzékekre ható illatokat, azaz hangulatot befolyásoló hatást biztosítanak a Lenor-fogyasztóknak – fejti ki a közép-európai vállalati kommunikációs menedzser.

A Flyfit Kft. legnépszerűbb terméke a Winnis eco pack, hiszen 78%-kal kevesebb műanyagot használnak fel a gyártás során, és ez kommunikálják is a vevők felé.

– Az eco pack nagyjából 25 mosásra elegendő, ami egy háztartásban 1 havi mosást jelent, így nagyon praktikus is – mondja Madari Szilvia. //

Tarolnak a gyártói márkás öblítők

Az öblítő 2019. szeptember és 2020. augusztus között csaknem 26 milliárd forintos forgalmat ért el a Nielsen kiskereskedelmi indexe szerint. Mennyiségben 45 millió liter terméket, öblítőt vásároltunk a vizsgált 12 hónap alatt. A kategória bolti eladása értéket tekintve 8 százalékkal emelkedett az előző, azonos időszakhoz viszonyítva.

nielsen logo

Major Annamária-nielsen

Vendégszerző:
Major Annamária
analyst
Nielsen Piackutató

A 401–2500 négyzetméteres üzletekben az értékbeli eladás 13 százalékkal emelkedett a megelőző periódushoz képest, a vizsgált időszakban a kategória piacának 29 százalékát tették ki. A 2500 négyzetméter feletti boltok ennél egy százalékponttal kevesebbet hasítanak ki a forgalomból. A drogériákban kerül a kasszákba a bevétel több mint egyötöde, 22%-a. 11 százalék jut az 51–200 négyzetméteres csatornára. Itt a legmagasabb a növekedés mértéke, 15 százalékkal nőtt az értékbeli forgalom.

A Nielsen kiskereskedelmi indexéből kiviláglik, hogy a gyártói márkák igen magas piaci részesedést tudhatnak magukénak: a forintban mért forgalom 95 százalékát teszik ki az ilyen termékek. A kiszerelések között a 2 liternél kisebb kiszerelések uralják a kategória eladását: értékben 85 százalékát teszik ki a piacnak. //

 

Ahol nem a diszkontok nőnek

Idén az öblítőpiacon folytatódtak a tavalyi trendek: stabil volumen, értékbeli növekedés, a fragrance boosterek stagnálnak.

GfK-Growth from Knowledge

Szőke Albert - GfK

Vendégszerző: Szőke Albert
szenior tanácsadó
ConsumerPanel Services
GfK Hungária

2020 első kilenc hónapjában az öblítő volumenben 2%-kal, értékben 9%-kal nőtt. Továbbra is magasan penetrált kategória, mivel a háztartások közel 80%-a vásárolta, másfél havi gyakorisággal, átlagosan 1,8 literes kosarakban. A gyártói márkák uralják a piacot, a kereskedelmi márkák értékbeli részesedése csak 7%.

A tavalyi évhez hasonlóan a fragrance boostereknél (illatgyöngy, mosóparfüm) semmiféle előrelépés nem figyelhető meg, értékbeli részesedésük megrekedt egy 5%-os szinten, és csupán csak a háztartások 5%-a vásárolja ezt a szegmenst.

A kereskedelmi csatornákat vizsgálva kiemelendő a diszkont csatorna alacsony és főként stagnáló részesedése az öblítőpiacon, mivel a teljes FMCG-ben a diszkontok értékbeli részesedése idén 2% ponttal növekedve már meghaladta a 30%-ot. De ebben az öblítő kategóriában inkább a szupermarketek és a drogériák nőnek. Az öblítővásárlók demográfiai profiljában a szokásos mintázatot láthatjuk. A kategória minden egyes korcsoportnál magasan penetrált, de van egy kis eltolódás, nevezetesen a legfiatalabbak és a legidősebbek között a vásárlók aránya és intenzitása is némiképp elmarad az átlagos értéktől, és a középkorúak (konkrétabban, ahol a családban gyerek is van) használják leginkább a kategóriát.

 

Öblítő eladások csatornánként, érték % (Jan-Szep/20 vs YA)

Öblítő eladások csatornánként-GfK

Forrás: GfK Hungária, ConsumerScan

Öblítővásárlás a háziasszony életkora szerint (Jan-Szep/20)

Öblítővásárlás a háziasszony életkora szerint-GfK

Forrás: GfK Hungária, ConsumerScan//

Egy év alatt 51 milliárdért mostunk

nielsen logo

Gruber Enikő-Nielsen

Vendégszerző: Gruber Enikő
senior client executive
Nielsen Connect

51 milliárd forintért adtak el mosószert a hazai kiskereskedelemben 2019 szeptembere és idén augusztus között; ez 4 százalékos növekedést jelentett a kategória forgalmában az előző év azonos periódusához viszonyítva, mennyiséget tekintve pedig 2 csökkenést láthatunk.

A kategória értékben mért forgalmának egyharmada a 401–2500 négyzetméteres üzletekre jutott. 10-ből 3 mosószerre költött forint a 2500 négyzetméternél nagyobb boltokban kerül a kasszákba, az értékbeli eladás egyötöde a drogériákban realizálódik.

A gyártói márkák piaci részesedése – érték szempontjából – 93 százalékot tett ki a vizsgált időszakban, és 5 százalékkal emelkedett az értékbeli forgalmuk. A saját márkáknál 4 százalékos csökkenést láthatunk. //

Kapcsolódó cikkeink