Lecserélték az orosz agrárminisztert

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 04. 22. 11:02

Még intenzívebben orosz mezőgazdasági termékekkel kell ellátni az oroszországi piacot, hogy enyhüljön az élelmiszerpiaci feszültség és csökkenjenek az árak – ezt a feladatot kapta Alekszandr Tkacsov új orosz agrárminiszter. Vlagyimir Putyin államfő azután nevezte ki Tkacsovot, hogy elődje, Nyikolaj Fjodorov lemondott.

buza

Lemondott Nyikolaj Fjodorov orosz agrárminiszter, akit Vlagyimir Putyin orosz államfő most a Kremlbe nevezett ki maga mellé tanácsadónak. Az MTI szerint Putyin az agrártárca vezetésével Alekszandr Tkacsovot, a dél-oroszországi Krasznodari határvidék kormányzóját bízta meg. Az 1960-as születésű politikus 2001 óta vezette a régiót, amelyhez Szocsi is tartozik.

Nem kommentálták a minisztercserét

A minisztercseréről már a múlt héten megjelentek a találgatások az orosz sajtóban, de azokat nem kommentálták a Kremlben, ahogy most a változtatás okát sem indokolták hivatalosan. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője csak annyit közölt, hogy az államfő nevezte ki az eddigi agrárminisztert tanácsadójának, akinek a kormánnyal együttműködve az agrárimport kiváltásával kell foglalkoznia.

A Rosszija 24 állami hírtévé jelentése szerint Putyin arra utasította Tkacsovot, hogy intenzívebben helyettesítsék a külföldről behozott termékeket a hazaiakkal. Az orosz elnök hivatalában fogadta az újonnan kinevezett mezőgazdasági minisztert és azt mondta neki, hogy “a hazai termelőink által előállított saját termékeinkkel kell a saját piacunkat ellátni és ezt gyorsan meg kell valósítani, hogy enyhítsük a feszültséget az élelmiszerpiacon, és csökkentsük az árakat”.

Embargó közben

Oroszország a nyugati szankciókra válaszul tavaly augusztusban vezetett be korlátozást egyes élelmiszerek, hústermékek, sajtok és más készítmények, zöldségfélék uniós tagállamokból és más országokból való behozatalára. A rubel tavaly év végi erőteljes árfolyamcsökkenésére a fogyasztási cikkek piaca áremelkedéssel reagált.

Nyikolaj Fjodorov az orosz-magyar kormányközi gazdasági vegyesbizottság orosz társelnöke. Ezzel a megbízatásával kapcsolatban a Kreml nem adott ki tájékoztatást.

Az 1958-ban született Fjodorov 2012-ben lett mezőgazdasági miniszter Dmitrij Medegyev kormányában. 1994 és 2010 között az Oroszországi Föderációhoz tartozó Csuvas Köztársaság elnöke volt, az 1990-es évek elején szovjet, majd orosz igazságügyi miniszterként tevékenykedett. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink