Latorcai Csaba: a pálinkafőzés a nemzeti kultúra szerves része
A magyar emberek számára a pálinkafőzés szinte szabadságjog, a nemzeti kultúra szerves része – jelentette ki a Közigazgatási és Területfejlesztési (KTM) Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Füzéren, a XV. Zempléni Szabad Pálinkafesztiválon.

Ezek a hungarikumok sok család megélhetését is adják
Latorcai Csaba emlékeztetett, tizenöt éve döntött a kormány arról, hogy mindenki szabadon főzhet otthon pálinkát. Hozzátette, hogy a pálinkafőzés igazi hungarikumnak számít.
Az államtitkár úgy fogalmazott,
a fesztivál amellett, hogy a pálinkafőzés szabadságát élteti, igazi közösségi esemény, amely minden település életben meghatározó.
Hozzátette, a füzériek az elmúlt évtizedekben olyan összefogásról tettek tanúbizonyságot, amelyet a legjobban Füzér Vára szimbolizál: egy rom helyett egy csodálatos, megújult várkastély uralja a tájat.
Arról is beszélt, hogy csak összefogva lehet egy-egy településen versenyképességet teremteni.
Jelezte, Füzér továbbra is számíthat a kormányzat támogatásra, mutatja ezt az is, hogy letették egy félmilliárd forintból épülő szabadtéri színpad alapkövét is. Kiemelte, fontos hogy valódi, minőségi életfeltételeket jelentő jövőt tudjanak közösen kialakítani vidéken, így Füzéren is.
Hörcsik Richárd (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője köszöntőbeszédében emlékeztetett,
a pálinka mellett „másik nemzeti italunk, a Tokaji Aszú is a Zemplénben készül“, ezekért nemcsak megdolgozni kell, hanem megbecsülni is azokat.
Hozzátette, hogy ezek a hungarikumok sok család megélhetését is adják, a pálinka pedig hozzátartozik a nemzeti karakterhez.
Horváth Jenő (Fidesz-KDNP), Füzér leköszönő polgármestere a fesztivál megnyitóján megköszönte a lakosság bizalmát az elmúlt 22 év polgármesteri és 34 év képviselőtestületi munkája alatt, sok sikert kívánt a következő településvezetésnek, és remélte, hogy a fesztivál a jövőben is folytatódik.
Kapcsolódó cikkeink
Rekordszámú nevezés érkezett az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyre
Rekordszámú nevezés érkezett az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyre – mondta…
Tovább olvasom >Visszajönnek a klasszikus pálinkaízek
2024 igazán jó évnek számított a gyümölcsök tekintetében az Alföldön,…
Tovább olvasom >Szűkülő piacon kell boldogulniuk a pálinkafőzdéknek
A magyar pálinkafőzdék egyre nehezebb helyzetben találják magukat, ahogy a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >A német kiskereskedelmi forgalom csökkent áprilisban havi szinten
Németországban reálértéken 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban havi…
Tovább olvasom >