Látássérültek szüretelhetnek Tokaj-Hegyalján

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 10. 21. 11:15

Vakok és gyengén látók szüretelhetnek szombaton a Tokaj-Hegyalja történelmi borvidéken egy egyedülálló kezdeményezésnek köszönhetően.

tokaj

A programot az Első Miskolci Lions Klub szervezi a Disznókő borászat szőlőjében. Barkóczi István, a klub elnöke emlékeztetett arra, hogy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége nyilvántartása szerint az országban több mint 40 ezren élnek súlyos látássérüléssel, de az összes látássérült száma – beleértve a gyengén látókat is – ennek közel háromszorosa.

Október 15-e a fehér bot napja és ez a hónap egyúttal a látás hónapja is, amikor a látássérültek problémáira igyekeznek felhívni az optikusok és civil szervezetek a társadalom figyelmét – fűzte hozzá az elnök.

A Lions mozgalom a látássérültek segítését tartja fő küldetésének, így a helyi klubok szerte az országban szerveznek különböző eseményeket, hogy ráirányítsák a látók figyelmét a látássérültek mindennapi nehézségeire. Az Első Miskolci Lions Klub a tokaji Disznókő borászattal közösen világszinten is egyedülállónak számító programmal csatlakozik az esemény sorozathoz: vakok és gyengén látók számára szervez szüretet, a klub tagjai húsz látásában sérült ember segítségével takarítják be az idei termést.

A szőlőből a vendéglátó borászat tradicionális tokaji bort készít, amelyet a klub jótékonysági árverésen értékesít, a bevételből pedig a szüretben közreműködő vakok és látássérültek napi boldogulását elősegítő eszközöket vásárolnak. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink