Lassan rendbe jön az USA gazdasága

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 27. 00:00

Az amerikai gazdaság rendbejövetele erősnek tűnik, már “önfenntartó felépülésről” lehet beszélni – összegezte 46 vezető közgazdász véleményét a hétfői USA Today című napilap.

"Úgy érzem, elértük azt a pontot, ahol önfenntartó felépülésről van szó" – fogalmazott David Wyss, a Standard and Poor hitelminősítő vezető közgazdásza.
A szakértők 3 százalékos gazdasági növekedést jósolnak 2010-re, januárban még csak 2,8 százalékos becslésre volt elegendő az akkori hangulat.
A lap rámutatott: a több évtizede nem tapasztalt mélységű recesszióból az Egyesült Államok nem a szokásos V-alakú görbe mentén – azaz a visszaesés utáni erőteljes növekedéssel – lábal ki, ebben az esetben ugyanis legalább 7 százalékos növekedésre lenne szükség.
A jelenlegi 9,7 százalékos munkanélküliségi ráta csak lassan fog mérséklődni, de a szakértők véleménye szerint – a USA Today 46 vezető közgazdászt szondázott – kicsi a veszélye annak, hogy az amerikai gazdaság visszacsúszik a recesszióba.
A szakértők többsége úgy vélekedik, hogy a munkanélküliség az év végére körülbelül 9,4 százalékra fog csökkenni, 2011 végére pedig el fogja érni a 8,5 százalékot. A megkérdezettek több mint 80 százaléka úgy látja, hogy a válságban elveszett munkahelyeket csak 2013-ra vagy az után lesz képes visszanyerni az amerikai gazdaság.
A korábbiaknál valamivel kedvezőbb véleményeket a fogyasztói költekezés erőteljes növekedése, a kiskereskedelmi forgalom utóbbi hónapokban észlelt erősödése magyarázza. A lakosság jövedelme növekszik, a népesség már kevésbé tart újabb elbocsátásoktól. A szakértők ugyanakkor figyelmeztetnek: a növekedés "nagy ellenszélben" zajlik, a fogyasztók magas eladósodottsága ugyanis akadályozza a költekezések bővülését – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink