Lassan olvadoznak a nemzetközi élelmiszerárak

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 08. 20. 20:28

Összességében mérséklődtek az alapvető mezőgazdasági terményárak, azon belül is főleg a gabonaféléké, tejtermékeké és a cukoré, viszont a húsok és növényi olajok drágultak, adja hírül a FAO augusztus 1-én közzétett közleményében.

A FAO élelmiszerár-index, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag nemzetközi kereskedelmi súlyával korrigált árváltozását összegzi, 1,1%-ot csökkent júniushoz képest, és még így is 2,3%-kal meghaladja a tavaly ilyenkori értéket.

Kiemelkedően, 2,7%-kal csökkent a gabonafélék ára, amely ezzel együtt is 4,1%-kal van a tavaly júliusi szint fölött. A trendet a búza és kukorica ára diktálta, lekövetve a piac reakcióját a bőséges exportkészletekre. Ezzel szemben a rizs már az ötödik hónapja változatlan áron cserél gazdát viszonylag nyugodt piaci körülmények között.

Hiába lett olcsóbb a pálmaolaj, a szója- és napraforgóolajok árának erősödésével a növényi olajok árindexe 0,8%-kal nőtt júliusban. A szójatermelés szezonális csúcsán van Délkelet-Ázsiában, miközben a kereslet ezt nem követi le.

A húsfélék ára folytatva hat hónapja tartó trendjét, tovább erősödött (+0,6%). A birka- és szarvasmarhahús a jelentős ázsiai kereslet és a térség gyenge kínálatának kombinációja miatt drágult. A sertéshús eközben olcsóbb lett négy hónap áremelkedés után, a brazil és amerikai kínálati bőség okán.

A tejtermékek árindexe közel 3%-kal mérséklődött, amire leginkább a vaj, továbbá a sajt és a teljes tejpor nemzetközi piaci jegyzése volt hatással.

A FAO cukorárindexe 0,6%-kal zárta alacsonyabban az előző hónapot, főként az indiai cukornádtermelésre vonatkozó pozitív várakozások miatt. Az árcsökkenést valamelyest visszafogta a brazil deviza, a reál erősödése az amerikai dollárral szemben, visszavetve a világ legnagyobb cukortermelőjének exportját. //

Kapcsolódó cikkeink