Laboratóriumi marhahús-üzem építésébe kezdett a brazil JBS Spanyolországban
A brazil JBS húsipari vállalat közölte, hogy leányvállalata, a BioTech Foods megkezdte Spanyolországban az első, laboratóriumban tenyésztett marhahúsfehérjét kereskedelmi méretekben előállító üzem építését, amely a tervek szerint 2024 közepére készül el.
A gyár, amely a JBS szerint a világ legnagyobb laboratóriumihús-üzeme lesz, évente több mint 1000 tonnányi sejttenyésztett marhahúst fog előállítani. A kapacitást a vállalat középtávon képes lesz akár évi 4000 tonnára is bővíteni.
– Az új BioTech üzem egyedülálló lehetőséget nyit a JBS előtt a szegmensben való vezető szerep betöltésére és ezen innovációs hullám meglovagolására – mondta Eduardo Noronha, a JBS USA értéknövelt üzletágának vezetője.
A JBS 2021-ben egy 100 millió dolláros (93,5 millió euró) ügylet keretében 51%-os részesedést szerzett a spanyol BioTech-ben, amelyből 41 millió dollárt (38,3 millió euró) a San Sebastianban található üzem építésére irányzott elő.
– A globális ellátási láncokra nehezedő kihívások miatt a tenyésztett fehérjével lehetővé válik az élelmezésbiztonság és a globális fehérjeelőállítás stabilizálása – mondta Iñigo Charola, a BioTech Foods társalapítója és vezérigazgatója egy nyilatkozatban.
A JBS szerint a BioTech a növekvő fogyasztói kereslet kielégítése érdekében fokozatosan tervezi növelni termelési kapacitását, és kulcsfontosságú piacnak tekinti Ausztráliát, Brazíliát, az Európai Uniót, Japánt, Szingapúrt és az Egyesült Államokat.
Kapcsolódó cikkeink
AM: nemzetstratégiai kérdés a hazai vetőmagágazat
Nemzetstratégiai kérdés a hazai vetőmagágazat. A hazai agrártermelés hosszú távú…
Tovább olvasom >Nemzetstratégiai kérdés a hazai vetőmagágazat
A hazai agrártermelés hosszú távú fenntarthatóságához alapjaiban járulnak hozzá a…
Tovább olvasom >Magyar befektető adott el bevásárlóközpontot Spanyolországban
Sikeresen értékesítette a magyar tulajdonú GESTOR REAL ESTATE a spanyolországi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >