Laboratóriumi libamáj: az első laboratóriumi fehérjetermék engedélyezése küszöbön az Európai Unióban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 09. 24. 11:45

Az Európai Bizottsághoz beérkezett az első, laboratóriumi körülmények között előállított fehérjetermék engedélyezési kérelme. Egy francia startup, a Gourmey, laboratóriumban tenyésztett libamáj-termékének forgalomba hozatalára nyújtott be kérelmet, nemcsak az EU-ban, hanem több más országban, például Svájcban és az USA-ban is. Ha engedélyezik, ez a termék nyithatja meg az utat a laboratóriumi élelmiszerek szélesebb körű elterjedése előtt az unióban.

Az „igazi” talán zöldebb

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), valamint a Baromfi Termék Tanács (BTT) közös közleményben álltak ki a hagyományos állattenyésztés mellett, elutasítva a laboratóriumi élelmiszerek népszerűsítését. Az európai agrárszektorban is jelentős aggodalmat keltett a laboratóriumi fehérjetermékek terjedése. A „European Livestock Voice” elemzése több, még megválaszolatlan kérdésre hívja fel a figyelmet, beleértve a humánegészségügyi és élelmiszerbiztonsági kockázatokat, valamint a hagyományos élelmiszertermelésre gyakorolt hatásokat.

Bár a laboratóriumi élelmiszerek támogatói a környezettudatosságot hangsúlyozzák, számos tanulmány cáfolja, hogy ezek az élelmiszerek „zöldebbek” lennének, mivel előállításuk nagy energiaigénnyel jár.

Kapcsolódó cikkeink