Laboratóriumi libamáj: az első laboratóriumi fehérjetermék engedélyezése küszöbön az Európai Unióban
Az Európai Bizottsághoz beérkezett az első, laboratóriumi körülmények között előállított fehérjetermék engedélyezési kérelme. Egy francia startup, a Gourmey, laboratóriumban tenyésztett libamáj-termékének forgalomba hozatalára nyújtott be kérelmet, nemcsak az EU-ban, hanem több más országban, például Svájcban és az USA-ban is. Ha engedélyezik, ez a termék nyithatja meg az utat a laboratóriumi élelmiszerek szélesebb körű elterjedése előtt az unióban.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), valamint a Baromfi Termék Tanács (BTT) közös közleményben álltak ki a hagyományos állattenyésztés mellett, elutasítva a laboratóriumi élelmiszerek népszerűsítését. Az európai agrárszektorban is jelentős aggodalmat keltett a laboratóriumi fehérjetermékek terjedése. A „European Livestock Voice” elemzése több, még megválaszolatlan kérdésre hívja fel a figyelmet, beleértve a humánegészségügyi és élelmiszerbiztonsági kockázatokat, valamint a hagyományos élelmiszertermelésre gyakorolt hatásokat.
Bár a laboratóriumi élelmiszerek támogatói a környezettudatosságot hangsúlyozzák, számos tanulmány cáfolja, hogy ezek az élelmiszerek „zöldebbek” lennének, mivel előállításuk nagy energiaigénnyel jár.
Kapcsolódó cikkeink
Hidegen hagyja a McDonald’s vásárlóit a műhús
A McDonald’s vezetőségének beszámolói szerint az egészségesnek és környezetbarátnak mondott…
Tovább olvasom >Már létezik laborhús, ami olyan, mint az igazi
Dél-koreai kutatók úttörő módszert fejlesztettek ki a mesterséges húsok gyártására,…
Tovább olvasom >A NAK csatlakozott az uniós agrárérdekképviseletek EU-nak küldött felhívásához
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csatlakozott a Copa-Cogeca nyílt leveléhez,…
Tovább olvasom >További cikkeink
VisitHungary: rekordszámokkal ünnepli Magyarország a Turizmus világnapját
Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UN Tourism) kezdeményezésére a turisztikai ágazat…
Tovább olvasom >Az emberek fenntarthatósága a legfontosabb
A frissáruk piacán már az is kihívás, hogy ne „dögöljünk…
Tovább olvasom >NAK: biztosított a kukoricaellátás Magyarországon
Az eddigi betakarított mennyiség és a termésbecslések alapján biztosított a…
Tovább olvasom >