Laboratóriumi libamáj: az első laboratóriumi fehérjetermék engedélyezése küszöbön az Európai Unióban
Az Európai Bizottsághoz beérkezett az első, laboratóriumi körülmények között előállított fehérjetermék engedélyezési kérelme. Egy francia startup, a Gourmey, laboratóriumban tenyésztett libamáj-termékének forgalomba hozatalára nyújtott be kérelmet, nemcsak az EU-ban, hanem több más országban, például Svájcban és az USA-ban is. Ha engedélyezik, ez a termék nyithatja meg az utat a laboratóriumi élelmiszerek szélesebb körű elterjedése előtt az unióban.

Az „igazi” talán zöldebb
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), valamint a Baromfi Termék Tanács (BTT) közös közleményben álltak ki a hagyományos állattenyésztés mellett, elutasítva a laboratóriumi élelmiszerek népszerűsítését. Az európai agrárszektorban is jelentős aggodalmat keltett a laboratóriumi fehérjetermékek terjedése. A „European Livestock Voice” elemzése több, még megválaszolatlan kérdésre hívja fel a figyelmet, beleértve a humánegészségügyi és élelmiszerbiztonsági kockázatokat, valamint a hagyományos élelmiszertermelésre gyakorolt hatásokat.
Bár a laboratóriumi élelmiszerek támogatói a környezettudatosságot hangsúlyozzák, számos tanulmány cáfolja, hogy ezek az élelmiszerek „zöldebbek” lennének, mivel előállításuk nagy energiaigénnyel jár.
Kapcsolódó cikkeink
A laborhús jövője: fenntartható alternatíva vagy piaci kihívás?
A laborhús olyan sejttenyésztéses technológiával előállított hús, amelyet élő állatok…
Tovább olvasom >A laboratóriumban előállított műhús: a fenntartható élelmiszertermelés jövője vagy zsákutca?
Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem irányul a laboratóriumban előállított…
Tovább olvasom >Hidegen hagyja a McDonald’s vásárlóit a műhús
A McDonald’s vezetőségének beszámolói szerint az egészségesnek és környezetbarátnak mondott…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >