Küszöbön áll a műhús betiltása Magyarországon
A jövő héten ötnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés, ahol több gazdasági és kereskedelmi tárgyú előterjesztés mellett a mesterségesen előállított hús – köznyelvben „műhús” – esetleges betiltása is napirendre kerül. A döntés az élelmiszeripar, a vendéglátás és a kiskereskedelmi láncok számára egyaránt jelentős változást hozhat.
A plenáris ülés hétfő délután veszi kezdetét, ahol a képviselők a bizottsági jelentések között tárgyalják a műhús forgalmazásának tiltására vonatkozó előterjesztést. A javaslat értelmében:
-
tiltás alá kerülhet minden, laboratóriumi körülmények között előállított húshelyettesítő vagy tenyésztett hús,
-
a szabályozás az emberi fogyasztásra szánt mesterségesen előállított húsok gyártását, importját és kereskedelmi forgalmazását is érintheti,
-
a tiltás célja a hagyományos élelmiszer-előállítási módok védelme.
A műhús-kérdésről kedden szavazhatnak, amikor a plenáris ülés napirendi pontjai között szerepel a javaslat végszavazása.
Kapcsolódó cikkeink
Csökkent az agrár-külkereskedelem aktívuma 2025 első három negyedévében
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Az élelmiszeripar hitelállománya 3,9 százalékkal nőtt 2025 harmadik negyedévében
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >MA TE mit eszel? – Fókuszban az élelmiszerek csomagolása
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszatér a szilveszteri tűzijáték-vásár: december végén indul az ideiglenes értékesítés az áruházparkolókban
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Ötvenéves az első kelet-európai alkoholmentes sör
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Virsli: a sertésár már lefelé megy, a boltokban mégsem lesz olcsóbb – legkorábban tavasszal jöhet érdemi korrekció
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >
