Külső finanszírozást keres a Lidl UK

Szerző: Rennack Sebastian Dátum: 2024. 02. 22. 09:28

A diszkont kiskereskedő mintegy 90 millió fontot szerezne befektetőktől 12 új üzlet építéséhez

Új utakat keres a Lidl az Egyesült Királyságban bolthálózata bővítésének finanszírozására. A The Grocer című kiskereskedelmi magazin által közzétett információk szerint a német diszkont több mint 91 millió brit fontot kíván szerezni befektetőktől 12 új üzlet finanszírozására. Egy befektetői ajánlatban a vállalat állítólag 12 szupermarket építésének finanszírozására és tulajdonjogának megszerzésére kínál lehetőséget. A kiskereskedő ezt követően a befektetőtől bérelné a helyszíneket. Ez lenne az első alkalom, hogy a Lidl a tulajdonjog átadásának eszközéhez folyamodik bolthálózata bővítése érdekében.

A Lidl terjeszkedése a Szigetországban az elmúlt két évben szinte teljesen leállt. A szerző becslése szerint az elmúlt üzleti év vége, azaz 2023 februárja óta a Lidl az Egyesült Királyságban legfeljebb, ha néhány új üzletet nyitott. Mint az a kiskereskedő éves jelentéseiből kiderül, 2021-ig ez a szám évente ötven fölött volt. Még 2021 végén a diszkont bejelentette, hogy 2025 végére 1100 objektumra tervezi bővíteni bolthálózatát. A Lidl jelenleg 964 üzletet működtet Nagy-Britanniában és 41-et Észak-Írországban.

A lassulás egyik oka az lehet, hogy a diszkont áruházlánc raktári elosztási struktúrájának fel kell zárkóznia az üzlethálózat méretéhez és a jelentősen növekvő értékesítési volumenhez. A Lidl csak 2023 őszén nyitotta meg a világ eddigi legnagyobb raktárát Lutonban, amely a cég szerint több mint 150 üzletet képes ellátni.

A fő okot azonban az egekbe szökő kamatok jelenthetik. A Bank of England által a 2020-as és 2021-es évekre közzétett banki kamatláb, vagyis az a kamatláb, amelyet a jegybank a kereskedelmi bankoknak történő hitelnyújtás során számít fel, 0,1%-os volt. A 2022-es év végére ez 3,0%-ra szökött fel, és az elmúlt fél évben a történelmi csúcson, 5,25%-on stabilizálódott.

A Lidl költségeit ez drasztikusan befolyásolja. Míg korábban a pénzügyi kötelezettségek után 34-38 millió brit fontnyi kamatot fizetett a kiskereskedő, addig a 2022/2023-as üzleti évre ezek a költségek megháromszorozódtak, és a mérlegadatok szerint immár 105 millió brit fontot tesznek ki.

Megérzi a Lidl az emelkedő kamatlábakat

Az éves nettó kamatköltségek alakulása (millió brit fontban kifejezve)

A Lidl üzleti éve a folyó évet követő februárban zárul

Forrás: mérlegadatok

Ezzel szemben a versenytárs Aldi nettó kamatkiadásai a 2020-as 23 millió brit fontról 2022-ben csak kis mértékben, valamivel 26 millió font fölé emelkedtek. Mindez annak ellenére, hogy az Aldi csak kissé lassította terjeszkedését, és 2022-ben 43 üzletet nyitott az azt megelőzően évente mintegy 50 után. Az Aldi UK nemrégiben bejelentette, hogy az év végéig több mint 550 millió brit fontot kíván befektetni a szigetországi üzlethálózatába. Hosszú távon pedig az Aldi 1500 üzletre vonatkozó célszámot tűzött ki az Egyesült Királyságban.

Az Aldi UK 2022-ben csoport szinten 15,5 milliárd brit font nettó bevételt és 109 millió brit font nettó nyereséget ért el, ami 0,7%-os nettó nyereséghányadot jelent. A versenyben mögötte álló Lidl UK 9,3 milliárd brit font nettó bevételt ért el, és 73 millió brit font veszteséget jelentett be, ami -0,8%-os nettó nyereséghányadot eredményezett.

Kapcsolódó cikkeink