Különös tájakon – Ízek a világ körül

Szerző: Trademagazin Dátum: 2019. 05. 01. 09:59

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari múzeum Ízek a világ körül sorozatában május 8-ám, szerdán, 18:00 órától a low budget hátizsákos fesztiválokat szervező magánzó-házaspár, Zsana és Ábel tart előadást „kultitasting” stílusban.

“Vajon milyen lenne a Balaton-part sajtos-tejfölös lángos nélkül? Esetleg egy adventi vásár, ahol nem gőzölög a forralt bor és a kürtős kalács? El lehetne képzelni egy falusi családi ebédet egy nagy fazék húsleves/főtt hús vagy egy vízparti nyári estét szalonnasütés nélkül?
Az ételek egy-egy nemzet kultúrájának elválaszthatatlan részei – és nem is érthetjük meg őket, ha nem kóstoljuk meg a hagyományos főztjeiket. Bár bizonyos étkek elsőre undorítónak vagy bizarrnak tűnhetnek, az adott országban közkedveltek és teljesen elfogadottak. Ilyen pl. a francia „escargot” (=csiga), a szicíliai „milza” (=marhalép), a török „kokorec” (=báránybelsőség) vagy a kínai száznapos tojás… még nem is említve a délkelet-ázsiai rovarevés szokását. Ugyanakkor hazánknak is megvannak azok az ételei, amiket nehéz lenne bármely turistának eladni. Belegondoltunk már, hogy mi is valójában a pacal, vagy miből készül egy jó (véres)hurka? Netán egy kakashere-pörkölt? Na ugye…
Zsana és Ábel a vagyunk, nyolc éve ismerjük egymást és tavaly szeptember óta vagyunk házasok. Két szenvedélyünk van: az evés és az utazás. Első együtt töltött éveinkben együtt jártuk be Európát, majd hagytuk el a kontinenst egy izraeli, guatemalai majd borneói csatangolásra. Végül aztán 2016-ban, harmincas éveink elején útnak indultunk, hogy mindkettőnk nagy álmát megvalósítva hat hónap alatt hátizsákkal körbeutazzuk a nagyvilágot… és persze megkóstoljunk mindent, amit lehet.
Kalandozásaink ezután sem értek véget, azóta is lelkes utazók vagyunk: összesen harminckét országban jártunk közösen, négy kontinensen és ugyanennyi nemzet konyhájába e(jt)hettünk betekintést. Mivel az utazás mellett a főzés a legnagyobb hobbink, igyekeztünk itthon reprodukálni a legfinomabb ételeket, amikkel találkoztunk. Szenvedtünk az eszközök és alapanyagok beszerzésével, a receptek megtalálásával – de ma már szinte mindennap iszunk vietnami „ca phé”-t, rutinból főzünk maláj „laksa”-t vagy „satay”-t és sikerült a világ legfinomabb pad thai receptjét is megtanulnunk.
Tartson velünk az előadásunkon, ha szeretné megtudni, hogy:
– Miért undorodunk néha más nemzetek ételeitől?
– Milyen furcsa vagy bizarr ételek vannak a nagyvilágban?
– Hogyan válasszunk éttermet utazáskor?
– Mit (t)együnk, hogy elkerüljük a hasmenést/gyomorfájást?
– Mi az egyes ázsiai népek „húslevese” – és ezek miben különböznek?
– Mik a legfinomabb ételek a Föld körül (amiket mi ettünk?)
– Hol és hogyan szerezzünk be itthon egzotikus alapanyagokat?
– Melyek itthon a kedvenc éttermeink, ahol visszaköszönnek az utazás ízei?”
Regisztráció szükséges: [email protected]; 1/375-6249
Belépő: 500 Ft


Kapcsolódó cikkeink