Kulik Zoltán: jön a fordulat a tejpiacon, de a sertéshús ármérséklődése még magas

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 09. 07. 12:25

Az elmúlt időszakban a nyerstej ára mélypontra süllyedt, de mostanra változhat a helyzet. Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója szerint a csökkenő takarmányárak lehetőséget teremtenek arra, hogy a tejtermelés ismét jövedelmezővé váljon. Az éves tejárakban már most is növekedés tapasztalható, és várakozása szerint az árak hamarosan átlagosan 170 forint körüli szintet érhetnek el.

Jöhet a kedvező fordulat

A nyerstej ára emelkedhet, jövedelmezőbbé válhat a tejtermelés

A tejárak korábban szélsőségesen változtak. 2022 januárjában például még 100-110 forintos árak voltak uralkodóak, majd az idei év első időszakában 235-240 forintra emelkedtek. A jelenlegi önköltség a magas gabonaárak miatt még mindig körülbelül 170-180 forint literenként, ami veszteséges a tejtermelők számára. Az új gabonák, szilázs és szenázs bevezetése azonban segíthet, hogy az önköltség csökkenjen, és a tejtermelés újra nyereségessé váljon.

Az új szemestakarmány nem csak olcsóbb, de beltartalmi értékeiben is jobb, mint a tavalyi. Ez kedvező alapot teremt a jövedelmezőbb tejtermeléshez – mutat rá a Világgazdaság cikke.

A sertéspiac más tészta

A sertéstermelők helyzete más, mint a tejtermelőké. Az élősertés átvételi ára ugyan emelkedett az utóbbi időben, de az ármérséklődés mértéke nem olyan jelentős, mint a tejpiac esetében. Jelenleg 710-720 forintos élősertés-árak vannak, és ha az árak nem esnek tovább, akkor a sertéstermelők jövedelmezően gazdálkodhatnak.

A húsvertikum számára kedvező, hogy a magyar hús iránti kereslet nő Nyugat-Európában. Az állattenyésztésre és húsfogyasztásra nehezedő zöld nyomás miatt egyes termelési folyamatok Magyarországra helyeződhetnek át.

A takarmányárak is befolyásolják a képet

A gabonapiacon alacsonyak az árak, és az értékesítési lehetőségek is korlátozottak. Az árpára például csak 45 ezer forintos tonnánkénti áron van kereslet, és a takarmánybúzára sem 60 ezer forintért. Mostanában sok termelő rádöbbent arra, hogy a pénznek ára van, és a takarmányozással kapcsolatban is fontos a költséghatékonyság.

Kulik Zoltán reménykedik abban, hogy a tejpiac új lendületet kaphat, és a tejtermelők ismét jövedelmezően gazdálkodhatnak a csökkenő takarmányárak és a jobb minőségű szemestakarmányok révén.

Kapcsolódó cikkeink