Magazin: Kulcstényezők
Előző számunkban kiskereskedők és borászok segítségével vizsgáltuk a hazai borpiac helyzetét, dinamikáját; rövid elemzésünkben ezúttal néhány, a szőlő-bor ágazat jövő évi működését is befolyásoló kulcstényezőt ragadtunk ki: vírus, áremelés, klímaváltozás, technikai fejlődés.
Szerző: Ipacs Tamás
A koronavírus-járvány több hulláma alatt igencsak eltérő hatások érték az ágazati szereplőket a különböző járványvédelmi korlátozások miatt értelemszerűen azokat érte a legnagyobb hátrány, akik értékesítésüket a horeca szektorra vagy a rendezvénygasztronómiára építették. Egy interjúban Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára elmondta: volt olyan pincészet, amely szinte teljesen elvesztette a bevételeit, de olyan is, amely számára 15-20 százalékos veszteséget okozott az elmúlt év.
Nem okozott viszont helyrehozhatatlan károkat a válság a főként a kiskereskedelemben érintett borászatoknak, többségük gyorsan és hatékonyan alkalmazkodott az új helyzethez. A rendszeresen bort fogyasztók nem fogták vissza jelentősen vásárlásaikat a járvány okozta hatások ellenére sem, ám vásárlási szokásaik, promóciós érzékenységük, fogyasztásaik módja, helyszíne változott.
Abban a szakma egésze egyetért, hogy mind a szőlőtermelők, mind a borászatok költségei jelentősen emelkedtek 2021-ben is.
– Ehhez képest – érvel Brazsil Dávid – a borbeszállítói átlagárak stagnáltak vagy épp csökkentek egyes kiskereskedelmi láncoknál, noha ez a fogyasztói árak alakulásán egyáltalán nem látszik. A problémák megoldása érdekében egyre több borvidéken fognak össze a szőlészek a közös értékesítésben, illetve gondolkodnak termelői csoportok szervezésén.
A lapunknak nyilatkozó borászok egyértelműen kijelentették, hogy költségeik növekedését jövő évi áraikban kénytelenek lesznek érvényesíteni.
A szakma a hideg tavasz és nyárkezdet miatt azt várta, hogy később indul majd a szüret, de az igen meleg nyáron behozta „lemaradását” a szőlő. Úgy tűnik, a klímaváltozás miatt egyre korábban kezdődik a fürtök összegyűjtése.
Magyarországon a HNT és a termelők felismerték, valamit tenni kell annak érdekében, hogy a fajtahasználatunk a klímaváltozás prognosztizálható körülményei között a jövőben is megfelelő legyen a szőlőtermesztés számára – mondta Kocsis László, akadémiai doktor Verpeléten, a Szüret 2030: Termelői aggodalmak és kutatási feladatok, válaszok címmel rendezett konferencián. – Tisztában kell lenni a biológiai alapokkal, hogy azok mennyiben befolyásolják az éghajlatváltozáshoz történő adaptációkat.
A feladat egyértelmű: aki 2030-ban szüretelni akar, annak 2025-ben szőlőt kell telepítenie. Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást el kell kezdeni, tehát már most rendkívül fontos azt eldönteni, hogy a telepíteni tervezett szőlő milyen fajta legyen.
Az egyre erősödő munkaerőhiány miatt az elmúlt években mind több borászat ruház be szőlőkombájnokba, és egyre több borvidéken elérhető a gépi bérmunka-szolgáltatás is. A 2009 óta zajló szőlő-szerkezetátalakítási támogatásoknak köszönhetően az új ültetvényeket sok helyen gépi szüretnek megfelelő művelésmóddal telepítették, és a legmodernebb kombájnokkal a kézzel szedettekhez hasonló ép és szép fürtök gyűjthetők.
A következő nagy feladat a munka digitalizációja! Aki nem él az innovatív eszközökkel, technológiákkal, az lemarad a versenyben – hangzott el a Digitalizáció a szőlészeti-borászati ágazatban online konferencián. //
Állami támogatás
Októberben 1,5 milliárd Ft-os keretből igényelhettek rendkívüli támogatást a nehéz helyzetben lévő kisebb borászatok, ennek keretét a HNT kezdeményezésére a kormány biztosította.
Az intézkedés célzottan azokat a kis és közepes méretű borászatokat támogatta vissza nem térítendő támogatás formájában, amelyek a saját maguk által megtermelt szőlőből bort állítanak elő, és amelyek zömében a horeca szektornak, illetve helyben, közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik termékeiket.
Információink szerint az ágazat 2022-ben további komoly támogatásokra számíthat. //
A fenti cikk a Trade magazin 2021/12-01. számában is megjelent.
Kapcsolódó cikkeink
2025-ben magához térhet a fogyasztás
Mi jellemezte a magyar gazdaságot az elmúlt negyedévben? Mikor kap…
Tovább olvasom >A csemegeszőlő jól bírja a klímaváltozást
A gyümölcstermesztés egyre inkább kihívásokkal küzd a változó időjárás miatt,…
Tovább olvasom >Hazánk büszkén őrzi szőlészeti és borászati örökségét
Magyarország elkötelezett a szőlészeti és borászati örökségének megőrzésében – jelentette…
Tovább olvasom >További cikkeink
Verseny az idővel
A hatékony árukiszállítási stratégiák kidolgozása nemcsak a költségek optimalizálása miatt…
Tovább olvasom >Az online élelmiszer-forgalmazás legfontosabb szabályai
A különböző termékek és szolgáltatások egyre népszerűbb értékesítési formája a…
Tovább olvasom >Kisebb lábnyom, nagyobb hatás
Az e-kereskedelem térnyerése az elmúlt években alapjaiban formálta át a…
Tovább olvasom >