Tovább gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése márciusban

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 05. 06. 13:00

A márciusi kiskereskedelmi forgalom 8,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a februári 6,7 százalékos növekedés után – jelentette kedden naptárhatástól megtisztított első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

elelmiszer2

A kiigazítatlan nyers adat 6,2 százalékos növekedést mutat márciusban az előző havi 6,7 százalékot követően.

Az első negyedévben 7,1 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom bővülése a szezonálisan korrigált adat szerint, a nyers mutató 6,4 százalék.

Márciusban alacsony bázisról jelentősen felgyorsult a nem élelmiszer jellegű termékek értékesítési volumene, amely 8,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a februári 4,7 százalékos növekedést követően.

Az üzemanyag-forgalom 9,5 százalékkal nőtt éves összevetésben a februári 6,4 százalék után. Az élelmiszerkereslet 7,9 százalékkal haladta meg márciusban az egy évvel korábbit, alig szerényebben az előző havi 8,2 százaléknál.

Az év első három hónapjában a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 8,2 százalékkal bővült az élelmiszer-kiskereskedelem, a nem élelmiszer jellegű termékek értékesítési volumene 5,8 százalékkal nőtt. Az üzemanyag-forgalomban 6,8 százalékos növekedést mértek az első negyedévben.

A KSH emlékeztetett arra, hogy tavaly július elsejétől átalakult a dohánytermékek kiskereskedelmének szerkezete, és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. teljes körű adatállománya is rendelkezésre áll. Így 2014 első hat hónapjának kiskereskedelmi adatait nem lehet összehasonlítani a tavalyi év első félévi adataival.

A dohánykereskedelem átalakulásával párhuzamosan kialakított online pénztárgéprendszer hatására a bevallott forgalom is megnőtt, “kifehéredett” – jegyzi meg a KSH.

Az előző módszertan naptárhatástól megtisztított adatai szerint a márciusi kiskereskedelmi forgalom 5,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a februári 4,3 százalékos növekedés után. A korábbi módszertan kiigazítatlan, nyers adata szerint 3,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom márciusban az előző havi 4,3 százalékot követően.

Az első negyedévi forgalom 4,7 százalékkal nőtt a naptárhatástól tisztított adat és 4,0 százalékkal a nyers adat szerint. Az átlagosnál jobban, 5,8 százalékkal nőtt a nem élelmiszer termékek értékesítése és 6,8 százalékkal az üzemanyag-forgalom, míg az élelmiszervásárlások 3,2 százalékkal haladták meg a tavalyi első negyedévit

A kiskereskedelmi forgalom márciusi alakulásáról bővebb információk alapján május 28-án jelenik meg a második becslés a KSH honlapján. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink