KSH: júliusban tovább nőtt a külkereskedelmi mérleg többlete

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 09. 11:50

úliusban a kivitel 8,4 százalékkal, a behozatal 7,9 százalékkal nőtt euróban számolva, 498 millió euró exporttöbblet alakult ki, 66 millióval több, mint a múlt év azonos hónapjában – jelentette az első becslés alapján hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

gyumolcs-zoldseg

Mind az export, mind az import éves növekedési üteme jelentősen felgyorsult az előző havi 6,0, illetve 5,2 százalékról, annak ellenére, hogy a tavalyi bázis is emelkedett.

Idén júliusban a kivitel értéke 7,254 milliárd eurót (2244 milliárd forintot), a behozatalé 6,757 milliárd eurót (2090 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi mérleg aktívuma az év hetedik hónapjában 498 millió euró (154 milliárd forint) volt.

Az egy évvel korábbi árfolyamához képest júliusban a forint az euróval szemben 5, a dollárral szemben 1,5 százalékkal gyengült.

A júliusi kivitel 78, a behozatal 74 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le Magyarország.

Az év első hét hónapjában az export 5,0, az import 4,8 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest, a 3,782 milliárd euró értékű kereskedelmi többlet 253 millió euróval haladta meg az egy évvel korábbit.

Idén január-júliusban a kivitel értéke 49,079 milliárd euró (15 078 milliárd forint), a behozatalé 45,297 milliárd euró (13 913 milliárd forint) volt.

A forint árfolyama a múlt év első hét hónapjával összevetve az euróval szemben 3,9 százalékot gyengült, a dollárhoz képest 0,4 százalékot erősödött.

A 2014. január-július időszaki külkereskedelmi termékforgalmi adatokról október 2-án a Statisztikai tükörben közöl részletes adatokat a KSH.

Gabler Gergely, az Erste Bank Hungary vezető elemzője elmondta: ugyan a júniusi eredményeket alulmúlták a mostani adatok, a tavalyi évhez képest így is jelentős az exporttöbblet növekedése.

A szakértő szerint a belső fogyasztás és a beruházások élénkülésének köszönhetően az import növekedési üteme folyamatosan gyorsul, míg az autógyárak kapacitásbővítésének végeztével az export mérséklődni fog.

Az előrejelzések szerint a kivitel éves, forintban számolt növekedési üteme 7 százalék, míg a behozatalé 7,4 százalék körül várható, a forintárfolyam változatlansága mellett – mondta.
Balatoni András, az ING bank vezető elemzője szintén úgy véli, hogy az élénkülő import a belső kereslet következménye, az export hirtelen megugrása pedig egyúttal azt is mutatja, hogy a piac orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos félelmei egyelőre nem igazolódtak be, a geopolitikai események exportra gyakorolt hatása nem érezhető.

Hozzátette: a nemzetközi piaci helyzet mellett a kivitel jövőbeli mértéke attól is függ, lesznek-e újabb ipari beruházások, miután az autógyárak kapacitásbővítése befejeződik.

A szakértő felhívta a figyelmet, hogy nagyok a hullámzások, így nehéz azonosítani azokat a trendeket, amelyek egyértelműen a konjunktúrához köthetők, azonban 2014-re éves összegben 5,5-6 milliárd euró külkereskedelmi többletre számít. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink