KSH: júliusban is nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 09. 05. 11:50

Júliusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,7, naptárhatástól megtisztítva 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónapban 5,7 százalékos volt a forgalom éves növekedése a naptárhatástól megtisztított és a nyers adat szerint egyaránt.

polc-

Az élelmiszerek és üzemanyagok forgalma jelentősen lelassult az év hetedik hónapjában, de az iparcikkek kereslete is enyhébb növekedési ütemet mutatott mint az előző fél évben.
Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben a júniusi 3,4 százalékról 1,5 százalékosra fékeződött a forgalom növekedése az egy évvel korábbihoz viszonyítva, amikor 13 havi rekordot döntött a kereslet és 6,9 százalékos éves növekedést ért el.
A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,4, százalékkal emelkedtek az eladások a júniusi 9,7 százalékos növekedést követően, amivel továbbra is a legdinamikusabb növekedést mutatta, ha szerényebb volt is mint január óta idén bármikor.
Az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene júliusban az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Több mint két éve, 2014 májusa óta ez volt a legalacsonyabb éves növekedési ütem.
2016. első hét hónapjában a forgalom volumene – naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 5,0 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, a nyers adatok szerint 4,9 százalékos volt a növekedés.
A kiskereskedelmi forgalom júliusi részletes adatait szeptember 23-án közli második becslése alapján a KSH. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink