KSH: júliusban 2,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 09. 23. 11:50

Júliusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 2,9, a naptárhatástól megtisztított adat szerint 4,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – közölte második becslését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A most publikált adatok 0,2 százalékponttal haladják meg a szeptember elején közzétett előzetes számokat.

polc-

A növekedésben leginkább a júliusi viszonylag magas bázis hatása játszott szerepet a KSH szerint.
Az előző hónaphoz képest júliusban a nyers adatok szerint 2,8 százalékponttal, a kiigazított adatok alapján 1,7 százalékponttal csökkent a kiskereskedelmi forgalom.
Az egy évvel korábbihoz képest a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek forgalmának 6,7 százalékos emelkedése mellett az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,5 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene júliusban.
Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 2,9 százalékos részesedésű csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 34 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.
A legnagyobb mértékben, 9,5 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeli üzletekben nőttek az eladások. A könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikküzletekben 8 százalékkal, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 3,2 százalékkal, a gyógyszer- gyógyászatitermék-, illatszer- és a bútor-, műszakicikk-üzletekben pedig egyaránt 2,5 százalékkal nőtt a forgalom. Csökkenés volt viszont a használtcikk-üzletekben, 8,8 százalékkal kisebb forgalmat bonyolítottak le júliusban az egy évvel korábbihoz képest.
Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,7 százalékkal nőtt a forgalom az előző havi 3,4 százalékos bővülés után. Az élelmiszer-kiskereskedelem több mint háromnegyedét adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,8, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,4 százalékkal nőtt.
2016. január-júliusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint 5,0 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,1 százalékkal nőtt az értékesítés volumene. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink