KSH: idén az öt fő kalászos termésmennyisége nem érte el a 6 millió tonnát Magyarországon

Szerző: STA Dátum: 2022. 10. 05. 09:00

A csapadékhiány és a hőhullámok miatt jelentősen visszaesett az öt fő kalászos növény – búza, árpa, rozs, zab és tritikálé – terméseredménye: a betakarított mennyiség nem érte el a 6 millió tonnát, a termésátlag 4,4 tonna volt hektáronként – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal szerdán az MTI-t.

(Fotó: Pixabay)

A közleményben kiemelték, hogy a legjelentősebb kalászos növény, a búza termésmennyisége 4,2 millió tonna volt idén, 21 százalékkal csökkent 2021-hez viszonyítva. A búza betakarított területe közben 6,5 százalékkal 951 ezer hektárra nőtt tavalyhoz képest – tették hozzá. Kifejtették, hogy az országon belül jelentős különbségek alakultak ki. Mennyiségébe és arányaiban is a legnagyobb visszaesés Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt, ahol felére csökkent a termés, annak ellenére, hogy 16 százalékkal nagyobb területen arattak. A legjobb termésátlagával rendelkező keleti megyékben – mint például Hajdú-Bihar és Békés – szintén közel felére csökkent a hozam. A fentiekkel ellentétben Tolna megyében három éve nem látott mennyiségű búzát, több mint 300 ezer tonnát takarítottak be, 6,8 százalékkal többet a tavalyinál. A betakarított termés Zala megyében is nőtt – közölték.

A rozs, zab és tritikálé termésátlaga 9, 22 és 24 százalékkal csökkent az előző évhez képest

A KSH tájékoztatása szerint az árpa termésmennyisége az idén 10 százalékkal csökkent, ami nagyrészt a magasabb 2021-es bázissal magyarázható. Öt évet vizsgálva –  2017-2021 átlagához viszonyítva – 7,8 százalékkal, több mint másfél millió tonnára növekedett a betakarított mennyiség. Rozsból 19,1 ezer hektáron 57,6 ezer tonnát, zabból 15,8 ezer hektáron 37,6 ezer tonnát, míg tritikáléból 50,1 ezer hektáron 171,6 ezer tonnát takarítottak be – írták.A hivatal szerint a megfelelő hazai ellátás biztosítva van: az elmúlt évek trendjei alapján a teljes fogyasztás nem éri el az adott évben megtermelt mennyiség felét sem.

A közleményben arra is kitértek, hogy Európa több országában is gondot okozott az aszály. A Magyarországtól keletre fekvő országokban – Romániában, Moldovában, Ukrajnában -, továbbá Olaszországban és Franciaország délkeleti területein is az átlagosnál jóval kevesebb csapadék hullott.

MTI

Kapcsolódó cikkeink