KSH: gyorsult a fogyasztás növekedése szeptemberben

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 11. 26. 12:00

Gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése szeptemberben: a bolti értékesítés volumene 4,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az augusztusi 2,5 százalékos emelkedés után – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

bolt-polc

A naptárhatástól megtisztított adat mellett a nyers mutató még erőteljesebb fellendülést mutat, az augusztusban regisztrált 2,0 százalékos növekedést követően szeptemberben 5,0 százalékkal nőtt a forgalom az egy évvel korábbival összehasonlítva.

A KSH szerdán közölt második becslése megerősítette a hónap elején közölt előzetes adatokat.

Szeptemberben főképp az élelmiszer- és az üzemanyag-kereslet gyorsult fel éves összevetésben. Az élelmiszer eladások az augusztusi 1,6 százalékos visszaesést követően 2,4 százalékkal nőttek, az üzemanyag-forgalom 7,6 százalékkal nőtt az augusztusi 4,3 százalék után.

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,9 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene szeptemberben, az augusztusi 6,8 százalék után.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 780 milliárd forint volt szeptemberben, 35 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban.

A kiskereskedelmi forgalom 43,6 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36,6 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 19,7 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a forgalom döntő hányadát, 77,2 százalékát az élelmiszer jellegű vegyes üzletek adták, ahol az értékesítés volumene 2,2 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,1 százalékkal volt több, mint tavaly szeptemberben.

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 18,1 százalékkal nőttek az eladások a textil-, ruházati- és lábbeli, 11,6 százalékkal a használtcikk, 8,5 százalékkal az iparcikk jellegű vegyes, 4,8 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászati termék és illatszer-üzletekben, valamint 2,7 százalékkal a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikküzletekben.

Az egy évvel korábbinál 0,9 százalékkal kisebb forgalom volt a bútor-, műszakicikk-üzletekben.

A korábbi időszakhoz hasonlóan bővülés a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben, ahol 43,4 százalékkal nőttek az eladások.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai szeptemberben 4,8 százalékkal emelkedtek. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink