KSH: februárban tovább nőtt a külkereskedelmi többlet

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 04. 11:25

Februárban a kivitel euróban számolt értéke 6,0, a behozatal 6,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbival összehasonlítva, a külkereskedelmi mérleg többlete 41 millió euróval, 848 millió euróra nőtt az egy évvel korábbihoz képest és 139 millióval haladta meg az egy hónappal korábbit – jelentette a részletes adatok alapján hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

gyumolcs-zoldseg

Az adatok valamivel elmaradnak április 8-án kiadott első becslésben szereplőktől. Akkor 87 millióval nagyobb 935 millió eurós exporttöbbletet jelentett a KSH az export 7,4 és az import 6,3 százalékos növekedésének eredményeként.

Az év első két hónapjában az export 4,9, az import 3,4 százalékkal nőtt, a kiviteli többlet 1,557 milliárd euró volt, 243 millióval több az egy évvel korábbinál.

A gépek, szállítóeszközök kivitele februárban 10,3, az első két hónapban 9,3 százalékkal, vagyis jóval az átlag fölött emelkedett. Mérsékelten, az első két hónapban 3,3, februárban 3,7 százalékkal nőtt a feldolgozott termékek exportja, míg az élelmiszerkivitel csökkent, februárban 1,4, az első két hónapban 2,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az import oldalon a gépek, szállítóeszközök behozatala 9,6 százalékkal nőtt az év első két hónapjában, a feldolgozott termékeké 7,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az élelmiszerimport 2,7 százalékkal nőtt két hónap alatt és erős kilengést mutatott a januári 5,5 százalékos csökkenés után bekövetkezett februári 11,7 százalékos megugrásával. Az energiaimport harmadik hónapja csökkent éves összevetésben, februárban 27,1 százalékkal, az első két hónapban pedig euróban elszámolva 32,4 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban. Az energiahordozók forintban mért árindexe 20,7 százalékos csökkenést mutat tavaly februárhoz mérve, így az import forintban számolt értéke 29,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, miközben a behozatal volumene 9,7 százalékkal volt kisebb az év első két hónapjában, mint egy évvel korábban. A KSH jelentése szerint a gázimport volumene februárban több mint negyedével csökkent, miközben a kőolaj behozatal tizedével nőtt, de az árváltozások következtében értékben így is alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A KSH közlése szerint az orosz eredetű kőolajimport jelentősen csökkent az iraki viszont jelentősen nőtt.

Az Európai Unió több tagállamával folytatott kereskedelemben a kivitel az átlagoshoz hasonló, 4,8 százalékos, az import viszont 2,0 százalékponttal erőteljesebb, 5,4 százalékos növekedést mutatott, mivel az EU-n kívüli országokból származó behozatal 2,5 százalékkal kisebb volt mint a múlt év első két hónapjában.

Külkereskedelmi többlet az EU-n belül forgalomban keletkezett és elérte az 1,636 milliárd eurót, miközben a többi országgal lebonyolított forgalomban 219 millió euróval (308 millió dollárral) csökkent a deficit és 79 millió eurót (101 millió dollárt) tett ki az év első két hónapjában. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink