KSH: erőteljesen nőtt az ipari termelés januárban

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 03. 12. 12:20

Az ipari termelés volumene januárban 6,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbival összevetve és 3,1 százalékkal teljesítette túl az előző havit, a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint – tudatta szerdán kiadott részletes jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

ipterm2014jan

A termelés bővüléséhez az előző hónapokhoz hasonlóan elsősorban a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatok eladásainak jelentős növekedése járult hozzá – közölte a KSH.

Az ipari export az év első hónapjában 9,3 százalékkal nőtt 2013 azonos időszakához viszonyítva.

A feldolgozóipar exportértékesítésének felét adó két alágból a több mint egyharmad részt képviselő járműgyártás kivitele januárban az alágak közül a legnagyobb mértékben, 27,5 százalékkal bővült. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export egyhetedét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 11,4 százalékkal visszaesett. Az élelmiszerkivitel 6,2, a vegyi anyagoké és termékeké 14,1 százalékkal nőtt, a gyógyszerexport volumene viszont tizedik hónapja csökkent 19,0 százalékkal.

Az ipar belföldi értékesítése januárban 5,5 százalékkal csökkent 2013 azonos hónapjához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai januárban 2,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A villamosenergia- gáz- gőzellátás és légkondicionálás belföldi értékesítése12,8 százalékkal esett vissza. A jármű eladások 48,4 nőttek, a gépek és villamos berendezések értékesítése 2,6, illetve 12,2 százalékkal csökkent. Az élelmiszeripar eladásai 3,5, a textil, ruha, bőr és bőrtermék ipar értékesítése 14,2, a gyógyszeriparé 5,9 százalékkal nőtt.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2014 januárjában a feldolgozóipar termelése 7,8 százalékkal nőtt, míg a csekély súlyú bányászaté 4,9 százalékkal csökkent 2013 januárjához viszonyítva.

Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 11,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, főként az előző évinél sokkal melegebb időjárás miatt – közölte a statisztikai hivatal.

A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés csaknem három tizedét adó járműgyártás kibocsátása kimagaslóan, 30,6 százalékkal nőtt. A második legnagyobb alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 12,6 százalékkal visszaesett, elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése miatt.

A feldolgozóipari rangsorban harmadik alág, a feldolgozóipari termelés majdnem egykilencedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 5,0 százalékkal bővült, a hazai és a külpiaci eladások kedvező alakulása miatt.

Átlag feletti, 9,3 százalékos volumennövekedést regisztrált a KSH a közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék, valamint 13,1 százalékosat a vegyi anyag, termék gyártásában.

Folytatódott a csökkenés a kisebb súlyú gyógyszergyártásban, a kibocsátás az alágak közül a legnagyobb mértékben, 14,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az összes rendelésállomány 12,1 százalékkal haladta meg az előző év januárit. A belföldi rendelések állománya 22,7 százalékkal volt nagyobb, mint tavaly januárban, az export rendelések 11,5 százalékkal nőttek.

Januárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 3,3 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 14,0 százalékkal nőttek, azonban az új exportrendelések 5,4 százalékkal visszaestek.

Az év első hónapjában 2013 azonos időszakához viszonyítva az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 4,8 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 1,5 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

Magyarország területi egységei közül januárban az ipari termelés csak egy régióban, Észak-Alföldön csökkent 5,4 százalékkal, az előző év azonos időszakához képest.

A legnagyobb mértékű, 26,5 százalékos volumenbővülést Nyugat-Dunántúlon regisztrálta a KSH, a többi régióban 0,6 és 11,9 százalék közötti növekedést mértek. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink