KSH: az előzetes adatnál is jobban nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 03. 23. 11:55

Januárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – jelentette csütörtökön második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

kosar02

Mindkét adat 0,1 százalékponttal nagyobb növekedést mutat a március 3-án közölt első becslésnél.

A növekedés 43 hónapja, 2013 közepétől megszakítás nélkül tart.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 3,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Januárban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 699 milliárd forint volt.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 5,0 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,9 százalékkal csökkent.

A KSH szerint nőttek az eladások 9,9 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-, 9,8 százalékkal az iparcikk jellegű vegyes-, 5,5 százalékkal a használtcikk-, valamint 2,0 százalékkal a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben. Ezzel szemben a forgalom volumene csökkent 4,0 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeli-, valamint 1,9 százalékkal a bútor-, műszakicikk-üzletekben.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,6 százalékos részesedésű csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 17 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 0,9 százalékkal nőttek.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink