KSH: az egymilliárd eurót is meghaladta a havi kereskedelmi többlet

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 12. 05. 11:20

Szeptemberben a kivitel euróban kifejezett értéke 1,7 százalékkal nőtt, a behozatalé megegyezett az egy évvel korábbival. Az exporttöbblet 140 millió euróval nőtt és 1,005 milliárd euró volt – jelentette pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

buza2

A havi kereskedelmi többlet harmadszor volt nagyobb egymilliárd eurónál, tavaly márciusban 27, az idén májusban 112 millió euróval lépte túl, így a szeptemberi többlet a harmadik legnagyobb volt a magyar külkereskedelem történetében.
Az adatok némileg eltérnek a november 9-én közölt első becsléstől, az export 0,2 százalékponttal kisebb, az import 0,2 százalékponttal nagyobb növekedést mutatott, így a havi kereskedelmi többlet 35 millió euróval kisebb lett.
A forint az euróhoz képest 1,4, a dollárhoz képest 1,2 százalékkal erősödött egy év alatt. A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala kivitelben 2,5, behozatalban 3,5 százalékkal csökkent, így a cserearány 1,0 százalékkal javult – közölte a KSH.
A kivitelben átlagon felüli növekedést mutatott a gépek és szállítóeszközök exportja 2,9 százalékos és a feldolgozott termékek 2,1 százalékos növekedéssel, míg az élelmiszerek és nyersanyagok exportja 0,7 illetve 5,0 százalékkal csökkent euróban számolva. Importban az energiahordozók behozatala 25,2 százalékkal csökkent, a gépimport 3,0, a feldolgozott termékeké 1,1, az élelmiszerek behozatala pedig 7,6 százalékkal emelkedett tavaly szeptemberrel összevetve. Az energiahordozók importára 15,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly szeptemberben, a behozatal volumene 11,6 százalékkal csökkent, a gáz importja harmadával, a villamos energiáé tizedével maradt el az egy évvel korábbitól.
Az év első kilenc hónapjában az export 2,9, az import 1,2 százalékkal nőtt euróban a múlt év azonos időszakához képest. A kereskedelmi többlet 1,186 milliárd euróval 7,641 milliárd euróra nőtt. A gépek szállítóeszközök kivitele 4,5, a feldolgozott termékeké 2,1 százalékkal meghaladta a tavalyi első három negyedévit, az élelmiszerexport 0,7 százalékkal elmaradt attól.
Január-szeptemberben a gépimport 3,2, a feldolgozott termékeké 4,3, az élelmiszerimport pedig 4,9 százalékkal nőtt euróban számolva. Az Európai Unió többi országába irányuló export
3,5 százalékkal nőtt az első kilenc hónapban, az Ázsiába menő 5,9 százalékkal emelkedett, de az Európán kívüli export 0,2 százalékkal csökkent. Az uniós behozatal 2,9 százalékkal nőtt, az EU-n kívülről 9,5 százalékkal csökkent – derül ki a KSH adataiból. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink