KSH: augusztusban 455 millió eurós többletet ért el a külkereskedelem

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 11. 02. 11:31

Augusztusban a kivitel volumene 6,6, a behozatalé 7,0 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét, az aktívum 21 millió euróval nőtt tavaly augusztushoz viszonyítva, és elérte a 455 millió eurót – közölte második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

gyumolcs-zoldseg

Augusztusban a kivitel értéke 6,5 milliárd euró (2026 milliárd forint), a behozatalé 6,1 milliárd euró (1884 milliárd forint) volt.

Euróban az export 6,2, az import 6,3 százalékkal nőtt augusztusban az egy évvel korábbihoz képest.

A külkereskedelmi egyenleg értéke 4 millió euróval alacsonyabb az október 9-én közölt első becslésben szereplő értéknél.

A gépek és szállítóeszközök volumene a kivitelben 8,1, a behozatalban 10,1 százalékkal emelkedett augusztusban az egy évvel korábbihoz képest. A növekedést mindkét irányban a domináns energiafejlesztő gép és berendezés mellett a villamos gép, készülék és műszer határozta meg – közölte a KSH.

A feldolgozott termékek exportvolumene 6,8, importvolumene 8,6 százalékkal emelkedett.

A vegyipari termékek között a legnagyobb súlyú gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek importvolumene hatodával nőtt, a növekedést az uniós forgalom generálta.

A szerves vegyi termékek exportvolumene több mint harmadával, a műanyag-alapanyagoké több mint tizedével bővült.

A főként az autóiparhoz kapcsolódó készbőr, bőrgyártmány árucsoport forgalma mindkét irányban nőtt, a behozatalé csaknem negyedével, a kivitelé csaknem 60 százalékkal.

Az energiahordozók importvolumene 6,5 százalékkal csökkent. A kőolaj és kőolajtermék behozatala a bázisszint közelében maradt, a természetes és mesterséges gáz importvolumene több mint 20 százalékkal esett vissza, ugyanakkor a kisebb részarányú villamos energia behozatala 10 százalék feletti mértékben bővült.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 5,4, az importé 7,7 százalékkal nőtt.
Az árufőcsoport exportforgalmának több mint negyedét adó gabona és gabonakészítmény kivitele, főleg a kukorica megnövekedett forgalma miatt, csaknem tizedével bővült. Az italok exportvolumene 10 százalékot meghaladóan nőtt. A zöldség és gyümölcs behozatala negyedével, a csekély részarányú dohány és dohányárué több mint tizedével bővült.

Idén január-augusztusban a kivitel értéke 59,4 milliárd euró (18 313 milliárd forint), a behozatalé 54,1 milliárd euró (16 674 milliárd forint) volt.

A külkereskedelmi mérleg aktívuma 1210 millió euróval nőtt az év első nyolc hónapjában az egy évvel korábbihoz képest, és 5,3 milliárd eurót tett ki.

A forgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 0,5, a behozatalban 1,0 százalékkal csökkent. A forint árfolyama az euróhoz képest alig változott, a dollárhoz viszonyítva csaknem 23 százalékkal gyengült. A cserearány 0,5 százalékkal javult az egy évvel korábbihoz képest – közölte a KSH.
Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 9,4, az onnan érkező behozatalé 9,0 százalékkal emelkedett. A többlet 393 millió euróval nőtt, és 5,5 milliárd eurót tett ki. Az export 79, az import 77 százalékát bonyolította le ebben a viszonylatban Magyarország.

Az unión kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 3,8, a behozatalé 0,4 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi mérleg hiánya ebben a viszonylatban 817 millió euróval kevesebb, 163 millió euró volt. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink