KSH: augusztusban 2,4 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 10. 25. 13:00

Augusztusban a kiskereskedelmi értékesítés volumene 2,4 százalékkal, az év első nyolc hónapjában 1,4 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A csökkenésben – hasonlóan az előző hónaphoz – az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, az üzemanyagtöltő állomások, valamint a bútor- és műszakicikk-üzletek eladásainak visszaesése játszott meghatározó szerepet. Ugyanakkor folytatódott a csomagküldő és internetes kiskereskedelem dinamikus növekedése – közölte a KSH.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben augusztusban 739 milliárd forint, az első nyolc hónapban 5263 milliárd forint értékű forgalmat realizáltak.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene – az élelmiszerárak 6,3 százalékos emelkedésével párhuzamosan – augusztusban 1,5 százalékkal mérséklődött, az év első nyolc hónapjában stagnált az előző év azonos időszakához képest.
A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene augusztusban 3,5 százalékkal, az első nyolc hónapban 2,2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától.
A legnagyobb mértékű, 9,3 százalékos visszaesés a bútor-, műszakicikk-üzletekben jelentkezett. A csökkenés mértéke az átlagost meghaladó, 4,8 százalékos volt az iparcikküzletekben is. A forgalom az előző évinél kisebb volumenű volt a textil-, ruházati és lábbeli (2,6 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék- (1,9 százalék), valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb kiskereskedelemben (1,0 százalék) is.
Folytatódott – a magas üzemanyagárak mellett – az üzemanyagtöltő állomások értékesítésének csökkenése, az eladások augusztusban 3,3 százalékkal, az első nyolc hónapban 2,8 százalékkal mérséklődtek.
Ugyanakkor továbbra is dinamikus, 46,6 százalékos a bővülés a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben – hívta fel a figyelmet a KSH.
Az előző hónaphoz mérten – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – a kiskereskedelmi forgalom volumene lényegében nem változott. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítése stagnált, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 0,6 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemé 0,9 százalékkal csökkent.
A KSH közölte azt is: az Eurostat október 3-án közölt, a naptárhatástól megtisztított adatai alapján a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában 2012 augusztusában stagnáltak, míg az eurózóna országaiban 1,3 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Augusztusban az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok 12 tagállamban bővülést, 10-ben csökkenést mutattak.
A jelentősebb országok közül az Egyesült Királyságban 4,5 százalékkal, Franciaországban 0,3 százalékkal nőtt, míg Németországban 0,8 százalékkal visszaesett a kiskereskedelem volumene.
Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai augusztusban 16,1 százalékkal, az első nyolc hónapban összességében 1,0 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakától. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink