KSH: 6,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 06. 04. 12:05

A kiskereskedelmi forgalom volumene 6,6 százalékkal nőtt áprilisban a márciusi 8,5 százalék után a múlt év azonos időszakához képest a naptárhatástól megtisztított adatok szerint – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

bolt-polc

A hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy tavaly júliustól átalakult a dohánytermékek kereskedelmének szerkezete, és azóta rendelkezésre állnak a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. teljes körű adatállományai.

A dohánykereskedelem átalakulásával párhuzamosan kialakított online pénztárgéprendszer hatására a bevallott forgalom megnőtt, “kifehéredett”.

Az összehasonlíthatóság érdekében a korábbi mintavételes adatgyűjtés adatait is közli a KSH. Eszerint áprilisban 4,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest az előző havi 6,1 százalékos emelkedést követően.

A két adat közötti különbség az élelmiszerkereskedelem alakulásából adódik, amely a mintavételes számbavétel szerint 3,0 százalékkal, az új módszertan szerint pedig 8,2 százalékkal nőtt tavaly áprilishoz viszonyítva.

A naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer jellegű termékek forgalma egyaránt 6,6 százalékkal, az üzemanyagoké pedig egyaránt 3,9 százalékkal haladta meg áprilisban az egy évvel korábbit.

A kiskereskedelmi forgalom volumene tavaly július óta minden hónapban emelkedett. A legnagyobb mértékben, 8,5 százalékkal az idén márciusban, de ebben az évben januárban, februárban és áprilisban is 6 százalék felett volt a növekedés.

Az élelmiszer-kiskereskedelemben is folyamatos a bővülés, amely az idén már minden hónapban meghaladta a 8 százalékot.

Szintén növekedést mutat tavaly július óta a nem élelmiszer jellegű termékek forgalma, a legkiugróbb, 8,5 százalékos emelkedés az idén márciusban volt.

Az üzemanyag-kereskedelemben tavaly július óta szintén a március volt a legjobb hónap, akkor 9,5 százalékos volt a növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Az év első négy hónapjában a kiskereskedelmi forgalom 4,6 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított összevethető adatok szerint. Mind a nem élelmiszer jellegű termékek, mind az üzemanyagok fogyasztása 6,0 százalékkal haladta meg a tavaly első négyhavit. Az élelmiszereladások 3,2 százalékkal nőttek a mintavételes számbavétel és 8,2 százalékkal a teljeskörű dohányforgalmat tartalmazó adatok szerint, amelyekkel együtt 7,0 százalékkal nőtt a teljes kiskereskedelmi forgalom volumene. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink