KSH: 4,8 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 12. 14. 11:45

Októberben a mezőgazdasági termelői árak 4,8 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, a növekedés a növényi termékek árának 12,2 százalékos emelkedésével függ össze, miközben az élő állatok és állati termékek ára továbbra is csökkent, 5,9 százalékkal – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

gyumolcs-zoldseg

Minden kiemelt növényi termékcsoport ára emelkedett októberben. A legkisebb mértékben, 9 százalékkal a burgonyáé, a legnagyobb mértékben, 26 százalékkal a gyümölcsöké.

A gabonafélék ára 12 százalékkal emelkedett az előző év októberéhez képest, elsősorban a kukorica árának 23 százalékos növekedése miatt. A búza termelői ára 0,4 százalékkal nőtt.

Az élő állatok termelőiár-szintje 1,1, az állati termékeké 16 százalékkal lett alacsonyabb.

Az év első tíz hónapjában a mezőgazdasági termelői árak 2,3 százalékkal mérséklődtek, ezen belül a növényi termékek árai 2,0 százalékkal emelkedtek, az élő állatok és állati termékek árai 8,8 százalékkal csökkentek.

A vágósertés ára 11, a tej termelői ára 21 százalékkal esett vissza január-októberben, az előző év azonos időszakához viszonyítva. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink