KPMG: a feltörekvő magyar vállatoknak 2026-ban kell először közzétenni a fenntarthatósági jelentésüket

Szerző: STA Dátum: 2023. 02. 09. 10:30

A feltörekvő magyar vállatoknak 2026-ban kell először közzétenniük az Európai Unió által előírt fenntarthatósági jelentés rendszere (CSRD) alapján készített beszámolóikat a 2025. évi eredményeiről – hívta fel a figyelmet a KPMG nemzetközi tanácsadó cég az MTI-nek küldött csütörtöki közleményében.

(Fotó: Pixabay)

Hangsúlyozták, a felkészülési idő most még soknak tűnik, de a jelentési keretrendszerek kialakítása hosszadalmas, és gyakran beruházásigényes folyamat. A CSRD kritériumrendszere alapján erre azok a magyar vállalkozások lesznek kötelezettek, amelyek a legalább 250 foglalkoztatott, 40 millió euró árbevétel, illetve 20 millió eurós mérlegfőösszeg hármas kritériumrendszerből két feltételt teljesítenek. Ez lényegében egybeesik az Európai Unió középvállalkozás kategóriájának beugró szintjével – írják a közleményben. Ez legalább 1000-1500 magyar céget jelent, de a fenntarthatósági jelentések térhódítása az ezt következő években tovább terjedhet.

Lesz, akinek gondot okoz majd a feladat teljesítése

A KPMG szakértői szerint ez a kötelezettség leginkább a feltörekvő magyar tulajdonú cégeknek, zömmel családi vállalkozásoknak okoz majd komoly fejtörést, mivel a multinacionális cégek magyarországi leányvállalatai az anyacégek jelentéstételi kötelezettsége miatt már ma készítenek fenntarthatósági jelentést, vagy legalább szolgáltatnak adatokat a működésükről az anyavállalat sztenderdjei alapján – hívta fel a figyelmet a KPMG.

A közleményben rámutattak arra is, hogy Magyarországon a pénzintézeteket és a tőzsdei cégeket korábban érte el a fenntarthatósági jelentések készítésének kötelezettsége, nekik már a 2024-es eredményekről is kell fenntarthatósági jelentést közzétenniük 2025-ben.

MTI

Kapcsolódó cikkeink