Központban az energiahatékonyság

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 09. 22. 08:00

Bozsó Béla ügyvezető, Magyar Épületgépészek SzövetségeElőször vesznek részt a Hoventán?
B. B.: – Igen. Korábban nem volt szervezett formában együttműködésünk a vendéglátószakma szervezeteivel, illetve szolgáltatóival. A mostani kezdeményezés, vagyis az épületgépészeti és energetikai témák felvétele a Hoventába, a Hungexpótól jött. Örömmel vettük a megkeresést, hiszen szerintünk is valóban nagy szükség van arra, hogy egy jelentős ingatlanállománnyal rendelkező gazdasági ágazat az ezen ingatlanokat érintő energetikai kérdésekben minél tájékozottabb legyen.

Részt vettek-e tagjaik kiállítási akvirálásában?
B. B.: – Mint a kiállítás támogatói, részt vettünk a lehetséges kiállítókkal folytatott kommunikációban, közöttük a tagjainkat is tájékoztattuk az újdonságról, annak értékeiről, előnyeiről. Ennek már hagyománya van, mert a Construma, Eneo és Hungarotherm szakkiállítások alkalmával is együttműködünk a Hungexpóval.

Milyen új technológiákkal és épületgépészeti megoldásokkal ismerkedhetnek majd meg a kiállítás látogatói?
B. B.: – Az épületgépészet és az energiafelhasználással kapcsolatos technológiák fejlődése nagyon gyors, az alacsony energiaköltségek és a klímavédelem, mint fő szempontok, erőteljes hatással vannak az ágazatra. Ennek jegyében az egyre hatékonyabb hőtermelő és -elosztó rendszerek, a megújuló energiát hasznosító berendezések lesznek a fő attrakciók. A hőszivattyúk, napkollektorok, de bizonyos helyzetekben a biomassza-tüzelés is nagyon jó megoldás lehet a vendéglátóipar számára. Külön ki kell emelni, hogy az energiahatékonysági felújítások jelentős megtakarításokat eredményezhetnek, és az ezzel kapcsolatos termékkínálat minden épületgépészeti kiállítónál megtalálható.

Milyennek látja ma az éttermi és szállodai vendéglátás technikai színvonalát épületgépészeti szempontból?
B. B.: – Vegyes a kép, a több évtizede épített vagy felújított épületeknél igen nagy megtakarítási lehetőségek vannak. Ezeket az épületeket arra alkalmas mérnököknek kellene auditálni, és a felújítás energetikai és költségvetési alternatíváit kidolgozni. Nemcsak az energiaellátás, hanem a vízfelhasználás javítása is jelentős megtakarításokat és egyben környezetvédelmi hasznot eredményezne. Az új épületek energetikai helyzete sem teljesen egyértelmű. Ahol sokat takarékoskodtak az épületgépészeti rendszer berendezésein, netán még rossz tervek és gyenge minőségű kivitelezés is történt, ott évekig fogják fizetni ennek az árát. Ez tehát a tanulság a jövőre nézve: az olcsóbb, igénytelen megoldások idővel drágábbá válnak…

Kapcsolódó cikkeink