Közös családi étkezések
A közös családi étkezések nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyermekek és a kamaszok helyes étkezési szokásokat alakítsanak ki felnőttkorukra – állítja a Journal of Nutrition Education and Behaviour című szaklap.
A vizsgálatban részt vevő 303, 12-13 éves fiút és 374 lányt arra kérték a kutatók, töltsenek ki egy kérdőívet családi életükről és étkezési szokásaikról. A kérdőíveket öt év múlva újra ki kellett tölteniük – s az eredmények szerint azok a kamaszok, akik 12-13 éves korukban rendszeresen (hetente legalább ötször) családjukkal együtt ettek, sokkal egészségesebben étkeznek, mint azok a társaik, akiknek családjában nem volt szokás a közös étkezés. Az egészségesebb étkezés miatt a hiánybetegségek előfordulása is jelentősen csökkent ebben a csoportban, ezek a kamaszok ugyanis sok zöldséget és ásványi anyagokban gazdag ételt fogyasztanak. A kutatás vezetője, dr. Teri L. Burgess-Champoux szerint eredményeik egyértelműen bizonyítják a közös családi étkezések jótékony hatását. Nagyon fontos, hogy a kamaszok hozzászokjanak a rendszeres és tápanyagokban gazdag étkezéshez, ez ugyanis kihat egész további életükre.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Fiatalok az agrár-élelmezési szektorban a FAO kutatása szerint
„A fiatalok helyzete az agrár-élelmezési rendszerekben” címmel tette közzé ma az…
Tovább olvasom >Egyre többen választják idén a Balatont Horvátország helyett – de nem dőlhetnek hátra a vendéglátósok
Bár erős forgalommal kecsegtet a 2025-ös nyári szezon a Balatonnál,…
Tovább olvasom >Szállodák a fenntarthatóságért
Becslések szerint a kereskedelemben keletkező élelmiszer-pazarlás 10%-áért a szállodák felelősek…
Tovább olvasom >