Közönségszavazáson keresik Magyarország kedvenc borait

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2021. 09. 23. 11:02

Az egész országot szavazásra hívja a Vince Díj. A borkedvelők szeptember 23-tól választhatják ki kedvenc magyar boraikat, borászataikat, párlataikat a szakmai és közéleti nagykövetek által javasolt tételekből. A válogatás mindenki számára iránytűként szolgálhat a kulturált borfogyasztáshoz: lefedi a hazai borvidékeket, megmutatva a magyar borok sokszínűségét.

Kis, közepes és nagyobb pincészetek egyaránt megtalálhatóak a listán

Személyes kedvenceiket 8 kategória 33 alkategóriájában 3-3 tételből választhatják ki az érdeklődők október végéig. A kialakult shortlistről Vancsik Ivett, a Vince Magazin főszerkesztője elmondta, hogy „jól reprezentálja a minőségi és az elérhető borok arányát Magyarországon. Kis, közepes és nagyobb pincészetek egyaránt megtalálhatóak a listán mindegyik borvidékről, a tételek között kevésbé ismert borok is szerepelnek, és nem hiányoznak a hazai és nemzetközi szinten díjazott borok sem.”  Ilyen például merlot kategóriában a Jammertal Borpince 2015-ös Cassiopeia Merlot-ja, amely júliusban megszerezte vörösborok között a Concours Mondial de Bruxelles 2021 abszolút első helyét, vagy az Eszterbauer Borászat többszörösen aranyérmes 2017-es Tivald Cabernet Sauvignon-ja.A Vince Díj egy olyan egyedülálló kezdeményezés, amely túlmutat egy szakmai eseményen és a széles nyilvánosság számára is megnyitja a hazai italkultúráról való gondolkodást, Nem titkolt célja természetesen az is, hogy a minőségi italfogyasztás értékét közvetítse. Juhász Anna, irodalmár, kulturális manager, a díj egyik közéleti nagykövete szerint „a magyar bor rendkívüli adottsága, hogy sokszínű épp úgy, mi mindannyian. Összekapcsol bennünket, hisz egy pohár bor – kapcsolat emberek között és kapcsolat a természet körforgásába, megmutatva, van mire büszkének lennünk.”

Szavazni a rendezvenyek.vince.hu oldalon lehet, vagy személyesen szeptember 23-26. között a Budapest Borfesztiválon a Vince Klub standjánál.

 

Kapcsolódó cikkeink