Közgyűlés 2024

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 03. 26. 12:35

A Magyar Cukrász Ipartestület február 12-én tartotta éves közgyűlését és az azt követő cukrászbált Balatonalmádiban. Az eseményen Erdélyi Balázs szakmai elnök tartott beszámolót, az alábbiakban ebből idézünk.

A cikk a Trade magazin 2024/4. lapszámában olvasható.

Erdélyi Balázs
elnök
Magyar Cukrász
Ipartestület

A 2023-as évünk sikeres volt, de nem zökkenőmentes, akadt nehézség bőven, de a prognosztizált tömeges bezárási hullám eddig elkerülte a cukrászokat: a 2023 első felében bezárt vendéglátóüzlet közül mindössze 53 volt cukrászda. Az ipartestület taglétszáma sem csökkent, a tagvállalkozások száma továbbra is 400 körül mozog.

A tavalyi tisztújítás után az új elnökség gőzerővel vetette bele magát a munkába. Munkánkat 18 támogatónk segítette, elmaradt viszont a korábban évente kapott 9,5 milliós állami támogatás programjainkra.

Versenyeink és pályázataink

A Komáromban rendezett Év Fagylaltja versenyre öt kategóriában, összesen 81 fagylalttal neveztek a kollégák.

Tizenhetedik alkalommal hirdettük meg a Magyarország Tortája versenyt, amire összesen 35 torta nevezése érkezett. A versenykiírásban újdonságként szerepelt, hogy egy nemzeti értékekből és hungarikumokból összeállított alapanyagkosárból minimum egyet fel kellett használniuk a versenyzőknek. A három fordulós versenyt végül Lakatos Pál szigetszentmiklósi cukrászmester „Spicces füge respektus” fantázianevű tortája nyerte, amelynek azóta a kraft sör változata is megszületett a FIRST sörfőzde közreműködésével. A Hungarikum Bizottság Ágazati Értéktárába bekerült a „Magyarország Tortája – évente megrendezésre kerülő cukrász verseny”.

Magyarország Cukormentes Tortája díjat 2023-ban Lawal-Papp Zsófia alkotása nyerte.

A legfiatalabb versenyünk, az Év Bejglije 2023 már negyedik alakommal került megrendezésre, 50 feletti nevezéssel. Az adventi adományozási körutunk mostanra szerves része lett a versenynek, így a nyertes és díjazott cukrász kollégák nagylelkű felajánlásával közel 300 bejglit vittünk az egészségügyi dolgozók részére. A sütemények mellett díjnyertes szaloncukrokkal, többféle aprósüteménnyel, valamint többrekesznyi naranccsal és mandarinnal toldották meg a kollégák az adományt.

Az elmúlt időszakban minden évben kaptunk még más versenyfelkéréseket is, így került kiírásra idén a Budapest 150 Torta pályázat. A főváros hivatalos születésnapi tortája a Belvárosi Auguszt Cukrászda Natalis nevű tortája lett, Müller Csilla munkája.

Tehetséggondozás, képzések, workshopok

A Kézműves Cukrászatért Alapítvány tavaly is sikeres évet zárt, teltházas tanfolyamokat tartottunk tanműhelyünkben Kemény Andrásné Zsuzsa vezetésével.

Székházunkban a tavaszi időszak kicsit nehezebben indult, de ősszel újra teltházzal üzemeltünk, egymást érték a programok. Minden héten sor került valamilyen szakmai továbbképzésre, bemutatóra vagy workshopra. Sok külföldi szakember érkezett hozzánk tavaly is, akik kivétel nélkül elégedetten nyilatkoztak tanműhelyünkről, székházunkról.

Két év várakozás után végre el tudtuk indítani az IKK szervezésében és az Oktatói Továbbképzési Rendszer keretében meghirdetett cukrász szakoktatói továbbképzéseinket.

A Szakma Sztár Fesztiválon a Szakma Kiváló Tanulója cukrászversenyt évek óta támogatja Ipartestületünk, ez így volt tavaly is.

Közösségépítő programjaink

Két szakmai napot szerveztünk az Andretti Üzletházban, a tavaszit teltházzal, az őszit kicsit szerényebb érdeklődés mellett, de hasonlóan jó hangulatban.

A Cukrász Juniálist hagyományunkhoz híven a lajosmizsei Tanyacsárdában tartottuk most is, ahol a megszokott családias hangulatban és kiváló minőségű ételek között tölthettünk el együtt egy napot. A 150 fős csapatunkból mindenki megtalálta a neki való szórakozási vagy kikapcsolódási lehetőséget.

Vojtek Éva által létrehozott „Újra dübörög a banda” elnevezésű programja keretében tavaly Csákvárra látogattunk el, ahol a Csuta család látta vendégül a cukrász kollégákat. A program az utóbbi években már kétnapos rendezvénnyé nőtte ki magát, és most is egy nagyon jó hangulatú estével zártuk az első napot. Másnap került sor a Cukrászkonferenciá­ra, ahol leginkább a helvéciai mesterekről és a magyar cukrászat múltjáról, gyökereiről hallhattak eladásokat a résztvevők.

Hagyományőrzés – értékteremtés

Már hagyománynak tekinthető, hogy Emlékév szervezésével tisztelgünk a cukrászszakma nagyjai előtt. A tavalyi évben Caflisch Christoph Emlékévet hirdettünk, és a Svájcból érkezett cukrászra Pécs városvezetésével és a svájci nagykövettel közösen emlékeztünk meg a Pécsi Köztemetőben.

2023 végén újabb ajánlást tettünk a szaloncukor Hungarikumok Gyűjteményébe való felvételéhez. Bízunk benne, hogy a dobostorta és a pozsonyi kifli után idén a harmadik cukrászati termék érhet fel a nemzeti értékpiramis csúcsára, és a reneszánszát élő kézműves szaloncukor is hungarikummá válik.

Pályázatok

A Tempus Közalapítványnál 2023-ban is sikeresen pályáztunk az Erasmus+ mobilitási programban. A Tutti Frutti elnevezésű programunkban 26 főnek van lehetősége külföldi tapasztalatszerzésre. Tavaly 15 fő részt vett egy olaszországi tanulmányúton, és a Veneto tartomány cukrászatával ismerkedhettek meg. Idén folytatódik a program további 11 fő részvételével.

Még 2022-ben sikeresen pályáztunk a Hungarikum Bizottságnál, és az elnyert támogatás segítségével tavaly elkészült a „Magyarország cukrászati értékei” című könyvünk, mely tartalmazza a hungarikumokat (dobostorta, pozsonyi kifli), a kiemelkedő nemzeti értékeket (szaloncukor, Rákóczi-túrós), a Magyarország Tortáit és a helyi, vármegyei Értéktárba felvett cukrászdákat, cukrászati termékeket.

A könyvet Bihari Zoltán és Vojtek Éva jegyzi.

2023-as évre sajnos nem kaptunk a tehetséggondozó programunkra támogatást, de idén januártól egy újabb 10 fős csapattal már el is indult a sweeTEN 4.0 tehetséggondozó projektünk Vojtek Éva koordinálásával.

Nemzetközi sikerek

A tavalyi közgyűlésen már méltattuk a Gelato Europe Cupon, a fagylalt-Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett magyar csapat tagjait, Somogyi Renátát, Füredi Krisztiánt és Gácsi Zoltánt. Jól kezdődött a 2023-as évünk és további nemzetközi sikerek szép számmal születtek azóta is. A Gelato World Cupon a magyar csapat újra felállhatott a dobogóra – most már világbajnoki bronzcsapatnak! Ez egy újabb hatalmas siker a magyar cukrászatnak és Magyarországnak is. Az ötfős csapatban Somogyi Renáta, Füredi Krisztián és Gácsi Zoltán mellé hivatalosan séfként – de természetesen cukrászként is egyben – Fodor Sándor csatlakozott, és egy jégszobrásszal is kiegészültek Gáborecz István személyében.

A Toscanában megrendezett International Chocolate Awards versenyen a soproni Harrer Csokoládéműhely képviselte Magyarországot, és a tíz benevezett csokoládéból kilenc világbajnoki érmet szerzett. Karl Harrer Timutbors bonbonja aranyérmes és világbajnok lett, illetve egy Speciális különdíját is elnyert. A többi termékére még kettő ezüst- és hat bronzérmet kapott. //

Sikerek Stuttgartban

A stuttgarti Kulináris Olimpián két magyar cukrász is remek eredményeket ért el artisztika kategóriában. Az ipartestület elnöksége szívből gratulál Steier­lein-Reichert Mírának aranyérméhez és Podmaniczky Krickynek az ezüstéremhez. 

Steierlein-Reichert Míra…

…és Podmaniczky Kricky díjnyertes alkotásával

//

Évadnyitó gála

A minden évben hagyományosan a február 1-én rendezett Turizmus Évadnyitó Gálán ismét támogatóként volt jelen az ipartestület: az MCI standján Andrész Zoltán édes és sós péksüteményeit, valamint Karl Harrer világbajnok bonbonjait és más díjnyertes termékeit kóstolhatták a jelenlévők. Az eseményen mutatták be A turizmus 50 fontos szereplője kiadványt, ami idén kiegészült a szakmai szervezetek rangsorával is, amelyben a Magyar Cukrász Ipartestület is a TOP10-ben szerepel. 

//

Kapcsolódó cikkeink