Közeledik egymáshoz a szénsavas és mentes piacrésze

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 07. 10:14

Az ásványvíz a hatodik legnagyobb forgalmú kategória, a Nielsen által mért 90 élelmiszer között. Éves piaca meghaladja a 44 milliárd forintot. Húskészítmény, sör, sajt, szénsavas üdítőital és kávé előzi meg, forgalom szerint.

Az eladáshelyek pozíciója eléggé stabil. Jellemző az ásványvíz értékesítésére a jelentős koncentráció. A hipermarketek és a főleg szupermarketeket és diszkontokat magában foglaló 401–2500 négyzetméteres csatorna elviszi az értékben mért forgalom csaknem háromnegyed részét.

Itt a kereskedelmi márkák az átlagosnál nagyobb súllyal bírnak. Amíg ugyanis a Nielsen által mért élelmiszerek kiskereskedelmi forgalmából értékben 22 százalék jutott a láncok saját márkáira tavaly, addig ásványvíznél 31 százalék. Ez utóbbi mutató 3 százalékponttal haladja meg az egy évvel korábbit.

Figyelemre méltó, hogy tovább közeledett egymáshoz a szénsavas és szénsavmentes szegmens részaránya. Értéket tekintve a szénsavas részaránya 50, a szénsavmentesé pedig 43, a legutóbbi kumulált éves adatok szerint. Az enyhén szénsavas stabilan 8 százalékot tudhat magáénak.

Kapcsolódó cikkeink