Közel járnak az ezermilliárdhoz az uniós kifizetések

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 02. 28. 11:22

Az Euró­pai Bizottság eddig minden teljesítésalapú számlát kifizetett Magyarországnak a 2014–2020-as ciklusban – írja a Világgazdaság Online. Legutóbb decemberben egy 626 milliárd forintos csomagot ellentételezett.

A 2014–2020-as európai uniós fejlesztési ciklus projektjei kapcsán Magyarország eddig 3368 millió euró – mintegy 1054 milliárd forint – értékben nyújtott be időközi, azaz teljesítéslapú számlákat az Euró­pai Bizottságnak (EB). Ebből 3072 millió eurót, vagyis 961 milliárd forintot már ténylegesen ki is fizetett Brüsszel – közölték a Világgazdaság érdeklődésére a Miniszterelnökség sajtóirodájának munkatársai.

A tényleges kifizetéssel kapcsolatban magyarázatképp hozzátették: az uniós jogszabályok alapján a benyújtott költségnyilatkozatban lévő összegek 90 százalékát utalja át az EB, a fennmaradó hányadot később küldik, az éves elszámolás során. Ez alól csak a Vidékfejlesztési program kivétel. Mindez a tárca szerint azt jelenti, hogy az uniós testület eddig minden benyújtott hazai költségnyilatkozatot ellentételezett.
A Világgazdaság Online megkeresésére a Miniszterelnökség arról is tájékoztatott, hogy legutóbb tavaly november-decemberben küldtek ki teljesítésalapú számlákat az Európai Bizottságnak 2 milliárd euró, azaz 626 milliárd forint értékben, és decemberben Brüsszel folyósította is az összeget.

A kormány legközelebb az idei második negyedévben tervez időközi számlákat benyújtani, így az április–júniusi időszak előtt nem is számítanak újabb átutalásra az uniós testülettől.

Mivel a 2014–2020-as uniós projektek zöménél az elnyert összeg 50-75 százalékát is felvehetik előlegként a kedvezményezettek, a kor­mány lényegében a központi költ­ségvetés kockázatára és terhére elő­finanszírozza az uniós beruházásokat. Vagyis a győztes pályázóknak állami forrásból kifizetett 4270 milliárd forintból eddig azért ellentételezett „csak” 961 milliárdot az EB, mert a fejlesztések többsége még nem tart abban a fázisban, hogy teljesítésalapú számlákat hozzon. Emögött rendszerint az áll, hogy elhúzódik a közbeszerzési eljárás, aminek következtében a tényleges forrásfelhasználás is csúszhat. Így viszont a kabinet kénytelen volt kétszer is megemelni az uniós támogatások megelőlegezésének költségvetési keretét, előbb 2016. novemberben 800 milliárd, majd tavaly augusztusban újabb 700 milliárd forinttal.

A 2014–2020-as ciklusra egyébként 8900 milliárd forint volt a Magyarországnak előirányzott uniós forráskeret, ám ezt a kormány állami forrásból kiegészítette, így tavaly márciusig az eredeti összeg 105 százalékának megfelelő 9358 milliárd forint értékben jelentetett meg 526 felhívást. Utóbbiakra eddig 153,3 ezer pályázat érkezett be, 12 421 milliárd forint támogatási igénnyel. Közülük 80,3 ezer kedvezményezettnek 8140 milliárd forint támogatást már odaítéltek, a 4270 milliárdos kifizetésen pedig 47,2 ezer projektgazda osztozik. A fejlesztéspolitikai rendszer célja, hogy március végéig az összes forrást odaítéljék a pályázó cégeknek és önkormányzatoknak. (Gyöngyösi Balázs, vg.hu)

Kapcsolódó cikkeink