Közel félmillió gyerek vett már részt a Nestlé által támogatott oktatási programokban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 05. 16. 11:21

Idén a Családok Világnapján rendezte meg harmadik Food4Talk konferenciáját a Nestlé Hungária, amelynek fókuszában a gyermekek egészségesebb táplálkozása állt.Ezen a napon jelentette be a Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért globális programját is, mellyel 2030-ig világszerte 50 millió gyermeket segítenek hozzá az egészségesebb élethez. A vállalat Magyarországon már eddig is több mint 450 000 gyereket ért el közvetlenül egészségnevelő oktatóprogramok segítségével.

A Nestlé Magyarországon 15 éve tesz azért, hogy a gyermekek minél alaposabb ismeretekkel rendelkezzenek a kiegyensúlyozott táplálkozásról. A 2003 óta folyamatosan megvalósított, gyermekeket célzó egészségnevelő programok és azok eredményei is fontos részét képezik a május 15-én bejelentett, globális Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért Programnak.

Magyarországon a vállalat 2003-ban indított Nutrikid programjában eddig több mint 450 000 gyermek vett részt. Annak érdekében, hogy még több korosztályt vonjanak be az edukációba, 3 évvel ezelőtt a vállalat támogatásával elindult a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) GYERE®– Gyermekek Egészsége Programja Szerencsen. A hároméves kezdeményezésben több mint 2200 fő, a város összes 0-18 év közötti gyermeke részt vett. 2018-ban pedig már kifejezetten a tinédzser korosztályt célozva indult el hat budapesti középiskolában az Eatself diákprogram, amelynek tapasztalatai a tervek szerint a jövőben a GYERE®Program részeként is megjelenik. A szakmai szervezet által összeállított tananyag, amely az új táplálkozási ajánlásra az OKOSTÁNYÉR-ra épül olyan fontos kérdéseket is érint, mint a napi energia-egyensúly vagy a minőségi, változatos étrend összeállítása, továbbá a korosztályt érintő táplálkozási zavarok kérdésköre.

Az EPODE, a világ legnagyobb, gyermekkori elhízás megelőzését szolgáló hálózatának részeként Szerencsen elindított GYERE®program eredményeképpen a felmérésben résztvevő 6-12 éves gyermekek tápláltsági állapota összességében nem változott. Tudásuk az egészséges táplálkozásról azonban jelentősen bővült.

„Az elhízás mértéke Szerencsen az országos adatoknak megfelelően alakult. Kedvező jel azonban, hogy a tudományos kutatások szerint, a leginkább veszélyeztetettnek tekinthető, 11-12 éves kamasz lányok esetében a GYERE®Programot lezáró – nem reprezentatív, kis esetszámú – vizsgálat csökkenést mutat a túlsúly és az elhízás vonatkozásában a 2016-os állapothoz képest” – mondta el Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

A szerencsi GYERE®programban résztvevő, összes ötödik osztályos iskolás körében végzett tudásszint-felmérés azt mutatja, hogy a program hatására a gyerekek ismeretei jelentősen bővültek az egészséges táplálkozással kapcsolatban. Az első, 2016-os felméréshez képest 42%-kal nőtt azon gyerekek száma, akik tudják, hogy napi 8-10 pohár folyadék bevitele javasolt, és 65%-kal többen gondolják úgy, hogy naponta többször is szükséges a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. 29%-kal nőtt továbbá azon gyermekek aránya, akik szerint az egészséges táplálkozásban mindent szabad, de csak mértékkel.

Bár a fogyasztási szokások változása terén – az előzetes várakozásoknak megfelelően – egyelőre kisebb előrelépés látható, ugyanakkor a programban résztvevő gyerekek alapvető ismeretekkel gazdagodtak a kiegyensúlyozott táplálkozásra vonatkozóan, amely nagyon jó kiindulópont lehet az érzékelhető attitűdváltáshoz. Ehhez azonban a család támogatására, pozitív mintákra is szükség van, utóbbiak formálásában pedig kiemelt szerep jut az oktatási intézményeknek és a pedagógusoknak egyaránt.

A szakemberek egyetértenek a program jelentőségében és szükségesnek tartják a folytatást. A Nestlé támogatásával a GYERE®Programot Diósgyőrben is elindítják a szövetség vezetésével, ahol 3035 fő 0-18 éves gyermeket vonnak be 11 oktatási intézmény részvételével.

„Tevékenységünk végett meghatározó fontosságú, hogy termékfejlesztéseinket, innovációinkat is a gyermekek és családok életmódjának szolgálatába állítsuk, így egyre több ízletesebb és egészségesebb választást kínálunk fogyasztóinknak. Kimagasló eredmény például, hogy Magyarországon a 2012-ben elkezdődött fejlesztéseknek köszönhetően a gyermekpelyhek hozzáadott cukortartalma közel a negyedével, átlagosan 23 százalékkal csökkent, 2016-ban pedig piacra került a csökkentett cukortartalmú Nesquik kakaóitalpor is.” – mondta el Noszek Péter, a Nestlé Hungária ügyvezető igazgatója. „Ugyanakkor folytatnunk kell edukációs tevékenységünket a fiatalok kiegyensúlyozottabb táplálkozásáért. Eddigi programjaink sikere arra ösztönöz minket, hogy a GYERE®Programot egy másik, a Nestlé diósgyőri gyára számára otthont adó településen, Diósgyőrben is támogassuk és elindítsuk az MDOSZ szakmai vezetésével.”

Kapcsolódó cikkeink