Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa között bevezetett termékek mintegy negyede mondható valóban új terméknek.
Az innováció 2007 óta az élelmiszerek és italok területén csökkent a legnagyobb mértékben a többi iparághoz képest – áll a Mintel jelentésében. A piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa között bevezetett új termékek 26%-a volt valóban új termék, szemben a 2007-es 50%-kal.
A piackutató szerint ez az arány a legalacsonyabb, amióta 1996-ban elkezdte az új termékek nyomon követését. A Mintel megállapította, hogy az idén bevezetett termékek közel kétharmada egyfajta „felújítás”, azaz „renováció”, illetőleg termékcsalád-bővítés, összetétel-reformuláció, vagy csomagolásmegújítás, esetleg meglévő termékek újbóli bevezetésének eredménye.
A valóban újszerű innovációk hiánya hosszú távon problémákat okozhat az ágazatban, veszélyeztetheti az iparági szereplők jövőbeli jövedelmezőségét, sőt, potenciálisan a túlélését is.
Az innováció lassulása már most is érezteti hatását. A Mintel megjegyezte, hogy az innováció hiánya – különösen a nagy márkák elmúlt években végrehajtott áremelései mellett – megkönnyíti a fogyasztók számára a saját márkák felé fordulást, illetve a nyitást a gyorsabb, nagyobb kockázati kedvvel bíró, a részvényesek megnyugtatására nem kényszerülő start-upok felé.
Jonny Forsyth, a Mintel F&B igazgatója szerint az elmúlt 20 évben az innováció nagy része az e-kereskedelemben jelent meg. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az élelmiszer-gyártóknak a friss élelmiszerek és italok szállítása során olyan nehézségekkel kell megbirkózniuk, mint a komplex ellátási láncok, az alacsony árrés és a megfelelő hőmérséklet biztosítása. Ez az új vállalkozások számára magasabb belépési korlátokat teremt, mint amivel a szépség- és testápolás vagy a háztartási cikkek területén induló vállalkozások szembesülnek.
Food Dive
Kapcsolódó cikkeink
EuroCIS 2025: „Lighting the Way to Smarter Stores!”
A visszaszámlálás elkezdődött! – Hamarosan megnyitja kapuit a kiskereskedelmi technológiák 2025-ös…
Tovább olvasom >AI-jelölést szeretnének a fogyasztók az élelmiszercímkéken
Egy friss felmérés szerint a fogyasztók 83%-a úgy véli, hogy…
Tovább olvasom >Paclan Színvédő Kendő
A Paclan Színvédő Kendő gazdaságos, 15 lapos kiszerelésben érhető el,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >