Közel 8 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 08. 07. 11:05

Az első fél évben 7,8 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi azonos időszakhoz mérten – közölte a román országos statisztikai intézet.

Bukarest

A növekedés főként az üzemanyag-eladásnak köszönhető, amely 10,9 százalékkal bővült a vizsgált időszakban. A nem élelmiszerekből is 10,1 százalékkal többet adtak el, az élelmiszerek, az italok és a dohánytermékek értékesítése 3,5 százalékkal nőtt.
A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 7,3 százalékkal nőtt az első fél évben.
Júniusban a növekedés 7,3 százalék volt a tavalyi hatodik hónaphoz mérten.
Tavaly egész évben 13,5 százalékkal emelkedett a román kiskereskedelmi forgalom 2015-höz viszonyítva, miután a román hatóságok több lépcsőben csökkentették az általános forgalmi adót. Legutóbb január 1-jén csökkent az áfa egy százalékponttal 19 százalékra.
A korábbi jelentős növekedést főként az élelmiszerek értékesítése ösztönözte, ugyanis első lépésben, 2015 közepén valamennyi élelmiszerre és a közétkeztetésre kiterjesztették a 9 százalékos kedvezményes áfát.
Elemzők várakozása szerint a belföldi fogyasztás az idén is a román gazdasági növekedés egyik fő hajtóereje lesz. A román kormány 5,2 százalékos GDP-bővüléssel számol. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink