Kovász- és kombuchamegosztó kampányt indít a Felelős Gasztrohős Alapítvány

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 11. 06. 14:42
🎧 Hallgasd a cikket:

Az október 16-i Élelmezési Világnap alkalmából közösségi fermentálási kampányt indít a Felelős Gasztrohős Alapítvány „Oszd meg a kombuchád! Oszd meg a kovászod!” címmel.

A kombucha természetes probiotikumokat, antioxidánsokat és szerves savakat tartalmaz, amelyek jó hatással vannak az emésztésre és az immunrendszerre

A cikk a Trade magazin 2025/11. lapszámában olvasható.

A kezdeményezés célja, hogy minél több háztartásba eljusson kovász, kombucha vagy vízkefir, ezzel támogatva az otthoni fermentálás terjedését és a helyi élelmiszer-önrendelkezést. A kampány az Európai Éghajlati Paktum célkitűzéseihez is illeszkedik, kiemelve a közösségek szerepét a fenntartható élelmiszerrendszerek kialakításában.

Az olyan fermentált élelmiszerek, mint a kovászos kenyér, a kombucha tea vagy a vízkefir nemcsak hogy egészségesek, de egyszerűen és költséghatékonyan előállíthatók, miközben a boltokban viszonylag drágán lehet hozzájuk jutni.

A kampányhoz Facebook-esemény is kapcsolódik, ahol gyakorlati útmutatók, tippek és biztonsági tanácsok segítik az érdeklődőket. Az esemény nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy legalább 500 új háztartásban induljon el a fermentálás, és terjedjen a kapcsolódó tudás, felelősség és közösségi szemlélet.

Kapcsolódó cikkeink