Kóstolók és mesterkurzusok a champagne jegyében

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 04. 24. 11:15

Tematikus kóstolóval, borvacsorával és champagne-tanfolyammal is ünnepli a legnemesebb és legdrágább pezsgőként számontartott italt a Winelovers Champagne Week.

Az észak-franciaországi Champagne régióban szigorú szabályok szerint készülő buborékos ital Magyarországon is egyre népszerűbb, ezért a Winelovers Champagne Week szeretné mélyebben is megismertetni az érdeklődőkkel – közölték az MTI-vel a szervezők.
Mint emlékeztettek, a 34 ezer hektáros Champagne borvidéken évi 320 millió üveg pezsgő születik, az évszázados tradíciók szerint kizárólag chardonnay, pinot meunier és pinot noir szőlőkből.
A pezsgő alapbora lehet házasítás, illetve készülhet kizárólag chardonnay-ből (Blanc de Blancs) vagy a két kékszőlő egyikéből is (Blanc de Noirs). Emellett megkülönböztetik a vintage, azaz évjáratos, és a non-vintage, azaz évjárat nélküli tételeket is: a főborász a champagne ház döntése alapján tehát hangsúlyozhatja vagy a ház stílusát bemutatandó inkább háttérbe szoríthatja az adott évjárat okozta hatásokat a pezsgőben.
A pezsgőkészítés jellegzetes művelete a tirage likőr hozzáadása (ami elindítja az újbóli erjedést), a seprőn érlelés, a rázás, a degorzsálás, végül pedig a dosage beállítása, amikor végleg eldől, milyen cukortartalmú pezsgő születik a palackban. Az összetett és precíz folyamatnak köszönhetően nem véletlen, hogy a tradicionális készítésű pezsgők élvezik a legmagasabb presztízst, és persze ezek a legdrágábbak – hangsúlyozták a Winelovers Champagne Week szervezői.
A tematikus hét keretében meghirdetett Winelovers Champagne Kóstolón összesen 46 champagne kóstolására lesz lehetőség csütörtökön az InterContinental Budapest Hotelben. A legdrágább champagne a Krug Vintage 2004 lesz, de olyan különlegességek is megízlelhetők lesznek, mint a Cristal Brut 2008, a Piper-Heidsieck Rare Millésime 2002 vagy a Taittinger Comtes de Champagne Rosé 2006. Az igazi champagne-rajongók a Prestige Cuvée, majd a Rosé Champagne mesterkurzusokon mélyülhetnek el a buborékos ital rejtelmeiben, Márkus György nemzetközi Champagne-szakértő segítségével.
A pénteki Vintage Champagne Dinner eseményre szintén az InterContinental Budapest Hotelben kerül sor: ezen a tematikus champagne vacsorán hat fogás és hét évjáratos champagne találkozik. A fogásokat Gullner Gergő, a szálloda séfje álmodta meg, kifejezetten a pezsgősorral harmóniában.
A Champagne Weekhez a Borkollégium is csatlakozik, és nyolcalkalmas, összesen 32 órás Champagne Master tanfolyamot indít – közölték a szervezők. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink