Kóstolók és mesterkurzusok a champagne jegyében
Tematikus kóstolóval, borvacsorával és champagne-tanfolyammal is ünnepli a legnemesebb és legdrágább pezsgőként számontartott italt a Winelovers Champagne Week.
Az észak-franciaországi Champagne régióban szigorú szabályok szerint készülő buborékos ital Magyarországon is egyre népszerűbb, ezért a Winelovers Champagne Week szeretné mélyebben is megismertetni az érdeklődőkkel – közölték az MTI-vel a szervezők.
Mint emlékeztettek, a 34 ezer hektáros Champagne borvidéken évi 320 millió üveg pezsgő születik, az évszázados tradíciók szerint kizárólag chardonnay, pinot meunier és pinot noir szőlőkből.
A pezsgő alapbora lehet házasítás, illetve készülhet kizárólag chardonnay-ből (Blanc de Blancs) vagy a két kékszőlő egyikéből is (Blanc de Noirs). Emellett megkülönböztetik a vintage, azaz évjáratos, és a non-vintage, azaz évjárat nélküli tételeket is: a főborász a champagne ház döntése alapján tehát hangsúlyozhatja vagy a ház stílusát bemutatandó inkább háttérbe szoríthatja az adott évjárat okozta hatásokat a pezsgőben.
A pezsgőkészítés jellegzetes művelete a tirage likőr hozzáadása (ami elindítja az újbóli erjedést), a seprőn érlelés, a rázás, a degorzsálás, végül pedig a dosage beállítása, amikor végleg eldől, milyen cukortartalmú pezsgő születik a palackban. Az összetett és precíz folyamatnak köszönhetően nem véletlen, hogy a tradicionális készítésű pezsgők élvezik a legmagasabb presztízst, és persze ezek a legdrágábbak – hangsúlyozták a Winelovers Champagne Week szervezői.
A tematikus hét keretében meghirdetett Winelovers Champagne Kóstolón összesen 46 champagne kóstolására lesz lehetőség csütörtökön az InterContinental Budapest Hotelben. A legdrágább champagne a Krug Vintage 2004 lesz, de olyan különlegességek is megízlelhetők lesznek, mint a Cristal Brut 2008, a Piper-Heidsieck Rare Millésime 2002 vagy a Taittinger Comtes de Champagne Rosé 2006. Az igazi champagne-rajongók a Prestige Cuvée, majd a Rosé Champagne mesterkurzusokon mélyülhetnek el a buborékos ital rejtelmeiben, Márkus György nemzetközi Champagne-szakértő segítségével.
A pénteki Vintage Champagne Dinner eseményre szintén az InterContinental Budapest Hotelben kerül sor: ezen a tematikus champagne vacsorán hat fogás és hét évjáratos champagne találkozik. A fogásokat Gullner Gergő, a szálloda séfje álmodta meg, kifejezetten a pezsgősorral harmóniában.
A Champagne Weekhez a Borkollégium is csatlakozik, és nyolcalkalmas, összesen 32 órás Champagne Master tanfolyamot indít – közölték a szervezők. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Nemzetközi szinten csökken, itthon nő a pezsgőfogyasztás
A pezsgő mindig is a luxus szimbóluma volt, amelyet az…
Tovább olvasom >Hungaria-partnertalálkozó
Partnertalálkozóval ünnepelte a Hungaria pezsgőmárka 70 éves születésnapját. A május…
Tovább olvasom >Nyárindító bor és pezsgő ünnep a Szabadság téren
A nagy sikerű Bor & Pezsgő Fesztivál és Junibor Ünnep…
Tovább olvasom >További cikkeink
III. Employer Branding Konferencia: A jövő már jelen?
2025. június 3-án a Pasaréti Közösségi Ház adott otthont a…
Tovább olvasom >Idén is gazdára várnak a Green Pledge védjegyek!
Újra várja a pályázatokat a Green Pledge – a kezdeményezés immár harmadik…
Tovább olvasom >Bemutatkozott a magyar méz és a mangalica Oszakában
Tovább kell erősíteni az olyan prémium mezőgazdasági termékek jelenlétét a…
Tovább olvasom >