Kóstolja meg Magyarországot! – Gasztronómiai show a Sóstói Múzeumfaluban

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 09. 10. 10:25

Tizenötezer adagot, hetven féle ételkülönlegességet főz 33 szakácscsapat szeptember 15-én a „Kóstolja meg Magyarországot!” elnevezésű gasztronómiai show-n a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Sóstói Múzeumfaluban.

Páll István, a skanzen igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy az intézmény egyik legnagyobb rendezvényén a hazai séfgárdák mellett Szerbia, Szlovákia és Ukrajna magyarok lakta településeiről is érkeznek főzőmesterek, akik tájjellegű finomságokkal lepik meg az ínyenceket. Sőt a Magyarországon élő ruszin kisebbség szakácscsapata is ott lesz a torkos lakomán, és a múzeumfalu 19 portáján kínálja majd a népcsoport egyedinek számító eledeleit.

Az intézményvezető tájékoztatása szerint több „ételcsodát” is elkészítenek a konyhaművészek. Így például feltálalják a híres erdélyi vetrencét, amelynek alapanyaga a marhahús, szalonna, hagyma, fokhagyma, babérlevél, citrom, bor, tejföl és a liszthabarás. Debrecen környéki kanecetest szintén főznek: ez a különleges leves disznóhúsból, karikázott vöröshagymából, piros paprikából, sáfrányból és ecetből készül. Herőcét, csörögefánkot ugyancsak sütnek majd.

A múzeumfalu alkalmi szakácsai is a főzők között lesznek: a nők szabolcsi töltött paprikát és süteményeket készítenek, míg a férfiak slambucot főznek, illetve birka-kecskegida pörkölttel lepik meg a nehéz ételek szerelmeseit. És nem hiányzik a menüből a gulyás sem, a gulyáságyúban – ahogy Páll István fogalmazott – „ágyúba töltött csülkös bab” rotyog majd, óriási mennyiségben.

Vadas és halas ételek ugyancsak készülnek, illetve desszertkülönlegességek „koronázzák meg” a felszolgált ételsorokat. A 33 főzőcsapat 70 féle ételének mintegy 15 ezer adagját háromszáz fős stáb szolgálja majd fel a Sóstói Múzeumfaluba látogatóknak. A vendégek kóstolójegyekkel ízlelhetik meg a gasztronómiai show-n feltálalt ételkülönlegességeket. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink